Foto: LETA
Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) Dienvidkurzemes mežsaimniecība saņēmusi Eiropas mežu sertifikācijas sistēmas PEFC sertifikātu, kas apliecina, ka meži tiek apsaimniekoti līdzsvaroti un atbilstoši vides, sociālām un ekonomiskām prasībām, kā arī tiek nodrošināta meža vērtības, resursu un ekoloģisko procesu saglabāšana, atjaunošana un palielināšana nākotnē, informēja LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

"Zaļais sertifikāts atgriežas valsts mežos. Mēs pirmo reizi sava uzņēmuma vēsturē esam saņēmuši PEFC sertifikātu," uzsvēra Strīpnieks.

Līdz šim valsts meži tika sertificēti pēc FSC sistēmas, taču pērn šā sertifikāta darbība valsts mežos tika apturēta, ņemot vērā auditora slēdzienu, ka saimniekošana mežos neatbilst labas mežsaimniecības praksei.

Strīpnieks norādīja, ka pēc atkārtota audita tagad tiek gaidīta arī atbilde no FSC mežsaimniecības sertifikācijas organizācijas.

"Uz šo brīdi mēs esam saņēmuši auditoru ziņojuma projektu un ar gandarījumu esam pārliecinājušies, ka tik tiešām mūsu saimnieciskā darbība pilnībā atbilst FSC darbībai un kritērijiem, ka auditoriem nav izdevies ieraudzīt lietas, kas varētu kavēt FSC sertifikāta atjaunošanu valsts mežos," pavēstīja Strīpnieks.

Viņš gan piebilda, ka "paša tehniskā papīra nodošana mums ir prasīju daudz ilgāku laiku, nekā tika plānots". Viņš pieļāva, ka šāda situācija ir izveidojusies ieilgušo diskusiju dēļ pašu sertificētāju pusē.

"Nenoliedzami, pašlaik sertifikācijas organizācijas ir nonākušas visai divdomīgā situācijā – kā tas tā var būt, ka viena auditorkompānija ar skaļu blīkšķi sertifikātu noņem, bet otra pēc neilga laika pārkāpumus neatrod. Ticiet man, mežsaimniecībā kaut ko saremontēt tik īsā laikā nav iespējams. Ir iespējams izmainīt papīrus, bet ne realitāti dabā," paskaidroja Strīpnieks.

Viņš pieļāva, ka arī FSC sertikāts Latvijas valsts mežos varētu atgriezties jau tuvākajā laikā.

Pēc sertifikāta apstādināšanas pērn LVM paziņoja, ka gatavojas šā sertifikāta darbību atjaunot un tika atrasts jauns auditors – ASV bāzētā kompānija SCS.

Strīpnieks piemetināja, ka uzņēmums negatavojas sūdzēt tiesā iepriekšējo audita veicēju, kuru slēdziena dēļ sertifikāts tika apturēts. Taču uzņēmums ir izdarījis secinājumus – turpmāk valsts mežos tiks izmantotas divas sertifikācijas sistēmas – gan FSC, gan arī PEFC, turklāt uzņēmums auditu veikšanai pieaicinās vairākas auditorkompānijas, lai slēdziens par notiekošo mežos būtu objektīvs.

Pasaulē aptuveni 232 miljoni hektāru mežu ir sertificēti atbilstoši nacionālajiem PEFC standartiem vai nacionālajai sistēmai, ko ir atzinis PEFC, savukārt PEFC piegādes ķēdi ir sertificējuši kopumā 7957 uzņēmumi. PEFC ir pasaulē vislielākā meža zaļās sertifikācijas shēma.

Kompānija "Latvijas valsts meži" izveidota, lai apsaimniekotu valsts mežus ‒ izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. "Latvijas valsts mežu" īpašnieks ir valsts, bet kompānijas akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!