Foto: LETA

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma "Lido" apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 2,1%, sasniedzot 18,008 miljonus latu, un uzņēmums guvis 1,032 miljonu latu peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Lursoft" datubāzē publiskotais finanšu pārskats.

Vienlaikus "Lido" auditors "Pricewaterhouse Coopers" atzinumu sniedzis ar iebildi, ka kompānijas pamatlīdzekļu un nesadalītās peļņas vērtībai būtu jābūt par vienu miljonu latu mazākai. Auditors paskaidro, ka "Lido" bilancē 2011.gada 31.decembrī ir iekļauts gaļas produktu ražošanas cehs ar kopējo atlikušo vērtību 1 165 387 lati. "Lido" vadība veikusi šīs aktīvu grupas vērtības samazinājuma pārbaudi, un tās dēļ būtu jāatzīst vērtības samazinājums viena miljona latu apmērā, taču šis vērtības samazinājums ražošanas ceham nav atzīts. "Tā kā apstākļi, kas norāda uz vērtības samazinājuma esamību, gada laikā būtiski nemainījās, mēs uzskatām, ka vērtības samazinājumam būtu jābūt atzītam jau iepriekšējos pārskata periodos," uzsver auditors.

Tāpat auditors vērš uzmanību uz to, ka "Lido" pašu kapitāls 2011.gada beigās bija negatīvs ‒ -6,846 miljoni latu, kā arī kompānijas īstermiņa saistības pārsniedza tās īstermiņa aktīvus par 7,945 miljoniem latu, norādot uz būtisku nenoteiktību attiecībā uz "Lido" spēju turpināt darbību.

"Lido" pārskatā atgādināts, ka 2010.gada otrajā pusē kompānija sāka ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu (ĀTAP), kas 2010.gada 24.septembrī tika apstiprināts ar tiesas lēmumu. Savukārt 2012.gada 23.janvārī ĀTAP ar tiesas lēmumu tika izbeigts.

Pārskatā arī teikts, ka, ņemot vērā sabiedrības pasliktināto finanšu stāvokli 2011.gadā un ĀTAP sākšanu, "DNB Banka" pieprasīja izsniegto kredītu tūlītēju (pirmstermiņa) atmaksu. 2011.gada 30.decembrī "Lido" panāca vienošanos ar "DNB Banku" par "Lido" saistību restrukturizāciju, kuras ietvaros "Lido" uz izsniegtā galvojuma pamata uzņēmās bankrotējušās meitassabiedrības "Dizaina projekti" kredītsaistības, kas bija palikušas pēc "Dizaina projektu" mantas nozīmīgākās daļas izsoles un Latvijas Garantiju aģentūrai samaksātās garantijas, un papildus ieķīlāja atsevišķus pamatlīdzekļus, transportlīdzekļus un preču zīmes, savukārt "DNB Banka" pagarināja visa kredīta atmaksas termiņu līdz 2020.gada 1.janvārim ar pakāpenisku pamatsummas atmaksas grafiku, kā arī apņēmās norakstīt visus aprēķinātos procentus, līgumsodus un komisijas pēc restrukturizācijas pabeigšanas.

"Lido" pārskatā arī minēts, ka līgumā ar banku norādīti uzkrātie procenti 533,4 tūkstošu latu apmērā un līgumsodi 3,289 miljonu latu apmērā, no kuru iekasēšanas "DNB Banka" atsakās, ja "Lido" deviņu mēnešu laikā ‒ līdz 2012.gada 30.septembrim ‒ izpilda visus līgumos noteiktos priekšnoteikumus, no kuriem būtiskākie ir: ĀTAP izbeigšana, kas jau ir izpildīts; papildu nodrošinājuma reģistrēšana (būtiskākā daļa izpildīta); uzņēmuma reorganizācija par akciju sabiedrību (reorganizācijas process ir sākts); kā arī finanšu ķīlas nodibināšana uz kompānijas balsstiesīgajām akcijām. "Sabiedrības vadība ir apņēmusies izpildīt visus līgumā minētos priekšnoteikumus," piebilsts pārskatā.

Uzņēmuma pārskatā arī paskaidrots, ka 2011.gada finanšu rezultāti ir panākti, gan koncentrējoties uz apgrozījuma pieaugumu, vairāk uzmanības pievēršot klientu piesaistei, ražošanas un pakalpojumu kvalitātei, gan ieviešot sistematizētāku pieeju izmaksu kontrolei un procesu sakārtošanai.

"Sabiedrība arī turpmāk plāno noturēt un palielināt savu tirgus daļu, kā arī būtiski uzlabot rentabilitātes rādītājus, ko nodrošinās sāktie reorganizācijas un centralizācijas procesi un stingra finanšu kontrole," sacīts pārskatā un piebilsts, ka pozitīvus pašu kapitāla rādītājus plānots sasniegt 2016.gadā.

2011.gadā "Lido" no ēdināšanas biznesa guva 13,927 miljonu latu ieņēmumus, kas ir par 15,3% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt ieņēmumi no vairumtirdzniecības samazinājās par 29,3% un bija 3,31 miljons latu, bet ieņēmumi no atrakciju parkiem saruka par 27,6% un bija 185,4 tūkstoši latu. Rīgā "Lido" ieņēmumi no veikaliem 2011.gadā bija 448,7 tūkstoši latu, kas ir par 3% mazāk nekā 2010.gadā, bet Liepājā veikala ieņēmumi bija 74,2 tūkstoši latu, kas ir par 12,5% vairāk.

"Lido" 2010.gadā strādāja ar 17,64 miljonu latu apgrozījumu un cieta 9,615 miljonu latu zaudējumus.

"Lido" galvenie darbības virzieni ir sabiedriskā ēdināšana, gaļas produktu pārstrāde, zivju produktu apstrāde, pusfabrikātu ražošana un realizācija. Uzņēmumam Rīgā pieder astoņi restorāni, kā arī viens restorāns atrodas Rīgas rajonā – lidostā "Rīga". "Lido" pieder arī divas ražošanas bāzes un trīs kulinārijas veikali, no tiem divi Rīgā, viens – Liepājā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Gunārs Ķirsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!