Foto: LETA
Atkārtoti "Latvijas kuģniecības'' (LK) padomē piektdien iecelto Olgu Pētersoni šim amatam uzrunājusi labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Kā atzina Pētersone, viņa piekritusi strādāt LK kā valsts akcionāru pārstāve tāpēc, ka "ir daudz jautājumu, kurus varbūt aiz nezināšanas, negribu teikt, ka aiz maldināšanas, ārzemju investors ne līdz galam izprot attiecībās ar valsti, privatizācijas saistības, kas joprojām LK ir saistošas." "Es šos jautājumus izprotu, jo esmu tur ilgstoši strādājusi," uzsver Pētersone.

Kā zināms, pašlaik Latvijas valstij pieder 10% no kopējā LK akciju skaita, kuras pārvalda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Pētersone ar labklājības ministri ir vienojusies, ka turpina darīt līdzšinējo darbu, jo, strādājot LK padomē, nav katru dienu jābūt aizņemtam. Jau rakstīts, ka janvārī viņa iecelta par VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes locekli.

Uz jautājumu, kā viņa vērtē situāciju, ka akcionāri šodien viņu ievēlēja LK padomē, bet vienlaikus pieņēma lēmumu pret LK bijušajiem valdes locekļiem, arī Pētersoni, celt prasību tiesā, Pētersone atzina, ka neizprot, par ko tiks prasība celta.

"Vienkārši lemt par prasību un punkts? Bet par ko? Bez jebkādas argumentācijas. Es pret jums celšu prasību, kāpēc – neteikšu. Nonsens! " neizpratnē bija Pētersone.

Viņa skaidroja, ka auditors, izvērtējot LK darbu, ir devis pozitīvu vērtējums. Atzinums saņemts pērnā gada decembrī, un izvērtēti esot visi notikumi, kas bijuši līdz šim brīdim. Auditors esot atzinis, ka uzņēmums vismaz desmit gadus uz priekšu var veiksmīgi strādāt un tikt galā ar savām saistībām, ko paredz starptautiskie standarti.

"Galvenais arguments manam darbam LK padomē, un par ko es esmu priecīga, ir tas, ka akcionāri šodien ir apstiprinājuši pārskatu, lai gan tas ir ilgi tapis un tas ir 2009.gada pārskats, atzinums ir saņemts tikai decembra vidū," uzsvēra Pētersone.

Tas esot svarīgākais dokuments, kas norāda, ka uzņēmums ir strādājis atbilstoši.

Pētersone atgādināja, ka LK valdes priekšsēdētājs Pols Tomass intervijā medijiem atzinis, ka LK atrodas normālā stāvoklī, strādā un turpina strādāt. Turklāt esot "ārkārtīgi interesanti", ka Tomass valdē strādā jau no pagājušā gada vasaras un līdz ar to viņš jau tad esot līdzatbildīgs par uzņēmumā notiekošo. "Man šķiet, ka Latvijas likumdošana neparedz, ka var kādu no valdes locekļiem apvainot un kādu neapvainot par neizdarībām. Likums paredz solidāru atbildību," uzsvēra Pētersone.

"Man vairāki jautājumi nav skaidri, tāpēc grūti kopumā komentēt izveidojušos situāciju," atzina Pētersone.

Kā ziņots, piektdien LK ārkārtas akcionāru sapulce apstiprinājusi 2009.gada pārskatu, kā arī ievēlējusi padomi.

Tāpat pieņemts lēmums par prasību celšanu pret bijušo LK vadību, liecina kompānijas paziņojums "NASDAQ OMX Riga".

Akcionāri noraidījuši sagatavoto lēmumprojektu par 2009.gada pārskata apstiprināšanas atlikšanu līdz kārtējai akcionāru sapulcei. Ārkārtas akcionāru sapulce šodien apstiprināja gan LK 2009.gada pārskatu, gan LK konsolidēto 2009.gada pārskatu.

Akcionāri noraidīja lēmumprojektu atlikt jautājuma izskatīšanu par 2009.gada peļņas izlietošanu. Akcionāri lēma par LK zaudējumu 17 594 295 latu apmērā (25 034 426 eiro) segšanu no nākamo periodu peļņas.

LK padomē papildus ievēlēti Olga Pētersone, Oļegs Stepanovs, Mārtiņš Kvēps un Sergejs Šutovs. Padomē pārvēlēti Saimons Bodijs, Mihails Dvoraks, Kristofs Teofanis Matsakos, Rubils Jilmazs, Vladimirs Egers, Džaveds Ahmeds un Marks Morels Vērs.

Akcionāru sapulce nolēma uzdot Bodijam sasaukt LK jaunievēlētās padomes pirmo sēdi, paziņot padomes locekļiem par padomes sēdes norises laiku un vietu, noteikt LK jaunievēlētās padomes pirmās sēdes darba kārtību, kā arī veikt citas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar LK jaunievēlētās padomes pirmās sēdes sasaukšanu un noturēšanu.

Akcionāri arī nolēma celt prasību pret LK bijušajiem valdes locekļiem Imantu Sarmuli, Andri Linužu, Raivi Veckāganu un Edvīnu Bērziņu par LK 2009. un 2010.gadā nodarīto zaudējumu atlīdzību, kā arī celt prasību pret LK padomes locekļiem Māri Gaili, Kārli Boldiševicu, Gunti Ločmeli, Uldi Pumpuru, Pētersoni, Vladimiru Solomatinu, Ansi Sormuli, Normundu Staņēviču, Andri Vilcmeieru, Svenu Zālīti, Miku Ekbaumu un Vladimiru Koškulu par LK 2009. un 2010.gadā nodarīto zaudējumu atlīdzību, kā arī par netaisnu iedzīvošanos.

Interesanti, ka prasību nolemts celt arī pret Pētersoni, kura šodien atkārtoti ievēlēta LK padomē.

Sapulcē piedalījās akcionāri, kas pārstāvēja 90,08% no balsstiesīgo akciju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!