Foto: DELFI
Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts meži" (LVM) ir gatavi gan atgūt FSC ("Forest Stewardship Council") sertifikātu, kuru uzņēmumam apturēja pagājušā gada 17.jūlijā, gan iegūt PEFC ("Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes") sertifikātu, tādējādi nodrošinoties pret visām sadarbības partneru kvalitātes prasībām.

LVM pārstāvis Tomass Kotovičs portālam "Delfi" sacīja, ka atkārtotais audits FSC atgūšanai ir noslēdzies, taču tas, vai uzņēmums atgūs sertifikātu, būs skaidrs mēneša laikā - līdz aprīļa vidum.

FSC sertifikātu uzņēmumam apturēja uz gadu – no 2010. gada 17.jūlija līdz 2011.gada 17.jūlijam. Ja LVM nenovērstu auditoru atklātos trūkumus, lai mežu apsaimniekošanu padarītu ilgtspējīgu un ar perspektīvu, uzņēmums FSC sertifikātu vispār varētu zaudēt.

Daļa portāla "Delfi" aptaujāto ekspertu norāda, ka PEFC ir zemākas raudzes sertifikāts, jo to ir veidojuši paši mežistrādes uzņēmumi, un pārbaudes, it īpaši attiecībā uz vides jautājumiem, šī sertifikāta iegūšanai ir pat formālas, taču meža industrijā strādājošie to noliedz.

Biologs Guntis Brūmelis uzkskata, ka FSC ir augstākas kvalitātes sertifikāts un nepieļautu tik nesaimniecisku attieksmi pret mežiem, kāda tā ir šobrīd. Viņaprāt, tā izpaužas, piemēram, tādu koku ciršanā, kurus vajadzētu nocirst tikai pēc dažām desmitgadēm.

Meža industrijā strādājošie gan norāda, ka sertifikāti ir atšķirīgi, nevis labāki vai sliktāki. Tie abi meža ilgtspējīgu apsaimniekošanu cenšas panākt dažādos veidos, norāda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Arī Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks uzsver, ka FSC un PEFC ir vērtējamas nevis kā labāka vai sliktāka, bet gan kā atšķirīgas sertifikācijas sistēmas, un katrs meža īpašnieks var izvērtēt, cik sertifikācija viņam izmaksās, vai būs pieprasījums pēc sertificētās koksnes, un tad lemt, kuru sistēmu izvēlēties. FSC sistēmā lielāks uzsvars ir uz mežu atbilstības indikatoru skaitliskajām vērtībām, saglabājot mežu platības, bet PEFC prasa pamatot, kāpēc meža īpašnieks ir izvēlējies attiecīgo apsaimniekošanas metodi, vētījot, vai nav, piemēram, draudi, ka notiks augsnes erozija un tiks piesārņots ūdens.

PEFC sertifikāciju var veikt tikai, ja konkrētā valsts ir izstrādājusi savu nacionālo standartu, bet FSC to neprasa, jo nosaka savus kritērijus.

PEFC ir mežīpašnieku dibināta nevalstiska mežu sertificēšanas organizācija un saskaņā ar tās standartiem ir sertificēti vairāk nekā 196 miljoni hektāru mežu 29 valstīs.

FSC ir nevalstiska Mežu uzraudzības padomes - organizācijas ko dibinājušas vides organizācijas, meža īpašnieki un koka pārstrādātāji – izsniegts dokuments, kas apliecina, ka mežs ir apsaimniekots videi draudzīgi, sociāli taisnīgi un ekonomiski izdevīgi. Līdz 2009. gada oktobrim vairāk kā 80 pasaules valstīs bija izsniegti 995 FSC sertifikāti vairāk kā 117 miljoniem hektāru meža zemju platību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!