Foto: LETA

Maskavas pašvaldība atteikusies no nodoma izsolē pārdot tai piederošās Jelgavas autobusu rūpnīcas AS "Amo Plant" akcijas (92,6%) un tagad plāno tās ieguldīt Krievijā topošajā kopuzņēmumā, kura mērķis ir reanimēt automobiļu ražošanu ZIL rūpnīcā, vēsta Krievijas laikraksts "Kommersant".

Laikraksts vēsta, ka ZIL ražošanas atjaunošanas projektu īstenos Maskavas pašvaldība kopā ar vienu no lielākajām Krievijas bankām "Sberbank" un tajā iesaistīs "Amo Plant" un Krievijas Čerkesijas autobūves kompānija "Derways".

Iecerēts, ka ZIL rūpnīcā ražos līdz 100 000 automašīnu gadā, galvenokārt vieglos komerciālus automobiļus "Fiat", iespējams šādu transportlīdzekļu komplektēšanu ZIL rūpnīcā varētu uzsākt arī "Renault" un "Hyundai". "Kommersant" norāda, ka Latvijas un Čerkesijas partneri var palielināt ražošanu līdz pat 150 000 automašīnām gadā.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins un "Sberbank" vadītājs Germans Grefs piektdien parakstījuši nodomu protokolu par kopīgu projektu vieglo komerciālo automašīnu un autobusu ražošanas uzsākšanai ZIL rūpnīcā.

Nodomu protokols paredz šim mērķim veidot jaunu uzņēmumu "MosavtoZIL", kurā "Sberbank" piederēs 51%, bet Maskavai – 49%.

Iecerēts, ka topošais kopuzņēmums slēgs vienošanās ar autobūves koncerniem par automašīnu komplektēšanu ZIL rūpnīcā. Projektu iecerēts realizēt līdz 2017.gadā, bet ar pilnu jaudu plānots sākt darbu 2019.gadā. Kopējais investīciju apjoms ir 12 miljardi rubļu (aptuveni 208 miljoni latu).

Maskavas galvenais ieguldījums uzņēmumā būs 64,7% ZIL akciju. "Tāpat pilsēta ieguldīs kopuzņēmumā tai piederošās "Amo Plant" akcijas," paziņojis "MosavtoZil" ģenerāldirektors Igors Kuļgans.

"Amo Plant" pārstāvis Igors Graurs portālam "Delfi" apstiprināja, ka piektdien Latvijas uzņēmums saņēma informāciju, ka akciju izsole atcelta un "Amo Plant" piedalīsies kopuzņēmumā, kura mērķis ir atjaunot automobiļu ražošanu ZIL. Jelgavas autobusu rūpnīcā pagaidām nezina, kādi tieši uzdevumi šajā projektā būs "Amo Plant". Plašāku informāciju par to "Amo Plant" saņemšot nākamās nedēļas sākumā, kad Jelgavu apmeklēs delegācija no Maskavas.

Jau ziņots, ka izsoļu nams "Rossijskij aukcionnij dom" šā gada 21.jūnijā izsolē plānoja pārdot 92,6% "Amo Plant" kapitāldaļu. Izsolē bija plānots pārdot 80 360 uzņēmuma vārda akcijas, kuras patlaban pieder Maskavas valdībai. Izsoles sākumcena ir 781 950 000 Krievijas rubļu jeb aptuveni 14,1 miljons latu. Izsoles solis ir 39 miljoni rubļu jeb 702 000 latu.

Kopējais investīciju apjoms "Amo Plant" ražotnē patlaban ir ap 30 miljoniem eiro (21 miljons latu).

Rūpnīcā patlaban strādā 62 darbinieki. "Amo Plant" ir dibināts 2005.gadā. Uzņēmuma akcionāri ir Maskavas valdība (92,6%), AS "AMO ZIL" (4,4%), Jelgavas dome (2,6%) un AS "Ferrus" (0,3%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!