Foto: F64
Nīderlandes investīciju kompānija "BGF.BV" Latvijā plāno ieguldīt 50 miljonus latu, tomēr tās īpašnieki atklāti netiek.

"Finanšu pasaulē noskaidrot kompāniju patiesos īpašniekus nav nemaz tik vienkārši, tāpēc patiesos īpašniekus, kas stāv aiz šogad dibinātās investīciju kompānijas "BGF.BV", nezinu," ceturtdien preses konferencē atzina "BGF.BV" pilnvarotais pārstāvis Artis Dāvidnieks.

Kompānijas, kas paziņojusi par plāniem Baltijas valstu, koncentrējoties uz Latviju, uzņēmumos piecu gadu laikā investēt 50 miljonus latu, īpašnieki esot juridiskas personas, kuru vārdus Dāvidnieks arī neatklāja, sakot, ka starp viņu un investoriem pastāv vienošanās, kas liedz viņam šādu informāciju patlaban izpaust.

Uz žurnālistu jautājumu, vai viņaprāt, Latvijas institūcijas būs priecīgas par šo Nīderlandes investoru darbību Latvijā, Dāvidnieks atbildēja jā, uzsverot, ka neredz nekādus šķēršļus, lai tā nebūtu.

Savukārt jautāts, vai viņam ir pilnīga pārliecība, ka aiz "BGF.BV" tiešām stāv Nīderlandes, nevis kādas citas valsts pārstāvji, kuri tikai nodibinājuši kompāniju Nīderlandē, Dāvidnieks atbildēja izvairīgi, sakot, ka Latvijā viņš pārstāv Nīderlandes uzņēmumu un tā intereses.

2011.gadā dibinātā "BGF.BV" esot izveidota tieši investīcijām Baltijas reģionā un citos reģionos ieguldījumus neveiks. Tās investīciju mērķi ir stabils ienesīgums un zems riska līmenis.

Pēc Dāvidnieka stāstītā, lai arī 50 miljoni latu paredzēti piecu gadu termiņam un visam Baltijas reģionam, sākotnēji uzņēmums lūkos pēc investīcijām tieši Latvijā, turklāt neesot stingri noteikts, cik lielas investīcijas, kādā periodā un vienā projektā veicamas.

Kompānija "BGF.BV" plānojusi izskatīt dažādas investīciju iespējas - gan iegādājoties "NASDAQ OMX" biržas Baltijas oficiālajā sarakstā un Baltijas otrajā sarakstā iekļauto uzņēmumu akcijas, gan arī veicot ieguldījumus Latvijas un pārējo Baltijas valstu perspektīvāko nozaru uzņēmumu pamatkapitālā.

Konkrētas sarunas gan ar nevienu uzņēmumu vēl nav sāktas un sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju "Laika stars", ar kuru noslēgts konsultāciju līgums, vēl tikai tiek analizētas un pētītas kompānijas. Vienlaikus viņš pauda cerību, ka līdz gada beigām jau varēs paziņot par pirmo darījumu.

Vadoties pēc "Laika stara" ieteikumiem, "BGF.BV" par prioritārajām nozarēm izvirzījusi farmāciju, loģistiku un tranzītu, kokrūpniecību, bet neizslēdz iespēju investēt arī citu nozaru uzņēmumos, izņemot alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu ražošanu.

Uzņēmumu atlases galvenie kritēriji ir darbības laiks vismaz pieci gadi, apgrozījums vismaz desmit miljoni latu un eksports vismaz 50% no ieņēmumiem.

Kā uzsvēra "Laika stara" pārstāve Jeļena Loseva, patreizējos apstākļos Latvija investoriem var kļūt par miera ostu un drošo patvērumu, jo, lai arī pasaules ekonomikā valda liela neskaidrība, Latvijas ekonomikā tomēr ir sagaidāms kāpums, īpaši ņemot vērā pēdējos gados uzlabojušos eksporta dinamiku.

Saskaņā ar viņas sniegto informāciju 2010.gadā uzkrātās ārvalstu investīcijas uzņēmumu pamatkapitālā veidoja aptuveni 3,8 miljardus latu.

Statistikā lielākie uzņēmumu pamatkapitāla uzkrāto ārvalstu investīciju īpašnieki ir Igaunijas investori (21%), taču, kā skaidroja Loseva, caur Igauniju Latvijā bieži vien ienāk Skandināvijas valstu kapitāls, kas kopumā varētu veidot pat 40% no uzkrātajām ārvalstu investīcijām Latvijā.

Kā ziņots, "Laika stara" neto apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2009.gadu, samazinājies par trešdaļu jeb 34%, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

2010.gadā uzņēmuma neto apgrozījums bija 121 327 lati, bet 2009.gadā - 184 011 lati.

Finanšu konsultantu peļņa samazinājusies par 15,5% - no 43 597 latiem 2009.gadā līdz 36 847 latiem 2010.gadā.

"Laika stars" dibināts 2000.gadā un darbojas Latvijā un pārējās Baltijas valstīs, Eiropas Savienībā un NVS valstīs.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem līdz 2010.gada augustam korporatīvo finanšu uzņēmums piederēja vienādās daļās Vadimam Jerošenko un Laurai Kostomārovai, bet tad par "Laika stara" īpašnieci kļuva Kiprā reģistrēta kompānija "Aslko Solutions".

"Aslko Solutions" pieder Jerošenko un arī Kostomārovai, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja Jerošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!