Foto: Publicitātes foto

Vācijas "REWE Group", kas ir lielākais akcionārs Lietuvas uzņēmumā, kuram savukārt pieder "Iki" un "Cento" lielveikalu ķēdes operators Latvijā SIA "Palink", ceturtdien iesniedza oficiālu sūdzību Eiropas Komisijā par Latvijas Maksātnespējas likumu un Rīgas Kurzemes rajona tiesā notikušo maksātnespējas procesu, kura rezultātā "Palink" pēc kāda būvuzņēmuma prasības par salīdzinoši nelielu summu tika atzīts par maksātnespējīgu.

"REWE Group" uzskata, ka Latvijas Maksātnespējas likums pārkāpj pašreizējos Eiropas Savienības tiesību aktus un Eiropas Savienības pamattiesību hartu. Sūdzības mērķis ir uzsākt pārkāpuma procedūru pret Latviju. "Ja likums, kas pārkāpj Eiropas tiesību aktus, un pretlikumīgā situācija netiek atsaukti, juridiskās sekas būs Eiropas Kopienu Tiesas piemērotas smagas finansiālas sankcijas," brīdina "Palink".

Jau vēstīts, ka šā gada 5.janvārī Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa atzina par maksātnespējīgu veikalu tīklu "Iki" un "Cento" operatoru SIA "Palink", kam par pamatu bija apstrīdēts prasījums par 30 000 latu parādu piedziņu. Uzņēmums uzsver, ka šāda situācija ir absurda un var novest pie tā, ka finansiāli stabils uzņēmums ar miljoniem latu lielu apgrozījumu un vērienīgiem investīciju plāniem salīdzinoši niecīgas prasības dēļ var nonākt "zem āmura".

Uzņēmums tiesas lēmumu apstrīdēja Ģenerālprokuratūrā, kas iesniedza protestu Augstākajā tiesā.

Šis gadījums licis sākt diskusiju par jauno Maksātnespējas likumu, saskaņā ar kuru tiesai nav jāvērtē uzņēmuma maksātnespēja pēc būtības, bet tikai pēc formālām pazīmēm – ir vai nav parāds. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš uzdevis darba grupai izvērtēt situāciju un nepieciešamības gadījumā sagatavot grozījumus likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!