Foto: DELFI
Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) paziņojumiem, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana varētu novest pie cenu kāpuma, arī "Maxima Latvija" nolēma izstāties no asociācijas, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvis Ivars Andiņš.

"Maxima" kritiski izvērtējusi pēdējā laika LTA paziņojumus PVN samazināšanu un secinājusi, ka tie absolūti neatbilst "Maxima Latvija" nostājai. "Maxima" likmes samazināšanu vērtējis pozitīvi, turpretī LTA allaž PVN samazināšanu kritizējis. "Arī pēdējam paziņojumam, ka PVN samazināšanas rezultātā cenas tikai augšot, kategoriski nepiekrītam - vismaz mūsu veikalos tās pazeminās. Līdz ar to uzskatām, ka LTA paustais viedoklis nonāk krasā pretstatā ar "Maxima Latvija" pozīciju un vairs nepārstāv to," norāda Andiņš.

Tāpēc "Maxima Latvija" nolēmusi izstāties no LTA un pirmdien nosūtījusi tās vadībai oficiālu vēstuli par to.

Turpmāk "Maxima Latvija" tirdzniecības nozares jautājumus risinās ar  Latvijas Pārtikas Tirgotāju asociācijas starpniecību. "Maxima Latvija" bija viena no LPTA dibinātājām 2010.gadā, uzskatot, ka vajadzīga īpaša pārtikas tirgotāju apvienība.  

Vienlaikus "Maxima Latvija" vēl veiksmi turpmākajā darbībā arī LTA un pauž cerību, ka dažādiem Latvijas tirgotājiem un to organizācijām arī turpmāk būs vairāk kopīgi risināmu jautājumu nekā pretišķību.

Jau ziņots, ka Uzņēmums "Rimi Latvia" izstājas no LTA, jo asociācija atkārtoti paudusi viedokli par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas ietekmi uz tirgotājiem, kas atšķiras no "Rimi Latvia" uzskatiem un uzņēmējdarbības prakses.

No 1.jūlija PVN likmi Latvijā samazinās no 22% līdz 21%. Pirms tam valdība vienojās ar tirgotājiem par attiecīgu cenu samazināšanu.

Savukārt LTA iepriekš norādīja, ka saistībā ar PVN samazināšanu tirgotājiem radīsies ļoti lielas izmaksas - visi vajadzīgie pasākumi tirgotājiem izmaksās 8,7 miljonus latu un to atpelnīšana izraisīs nelielu cenu kāpumu. Līdz ar PVN samazināšanu tirgotājiem būs jāpārprogrammē grāmatvedības un kases aparātu sistēmas. Tāpat būs jāpārceno preces. LTA skaidroja, ka daļa tirgotāju pārtikas cenas varētu samazināt uzreiz pēc 1.jūlija, kad stāsies spēkā samazinātā PVN likme, bet citi vēlāk, kad būs atpelnījuši saistītos izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!