Foto: LETA
Nākamajā gadā atjaunojoties iespējai prēmēt valsts uzņēmumu darbiniekus, būs svarīgi sabalansēt divus aspektus: strādājošo materiālo stimulēšanu un to, lai prēmijas nebūtu pārmērīgas, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atgādināja, ka no nākamā gada zaudēs spēku pirms diviem gadiem, krīzei sākoties, noteiktais ierobežojums, kas 2010. un 2011.gadā pieļāva prēmēšanu tikai atsevišķos valdības noteiktos valsts un pašvaldību uzņēmumos. Līdz ar to nākamgad iespēja prēmēt būs visās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

Dombrovskis atzina, ka manāma interese par šo jautājumu no ministriem bijusi jūtama jau otrdien valdības sēdē, apspriežot iespēju prēmēt Latvijas Hipotēku un zemes bankas vadību četras reizes gadā, lai gan likums no nākamā gada ļauj valsts uzņēmumos maksāt gadā tikai vienu prēmiju algas apmērā.

Tāpēc valdība otrdien lēmumu par Hipotēku banku atlika un Finanšu ministrijai uzdots uzklausīt visu ministriju viedokli par šo jautājumu un sagatavot priekšlikumus, lai vērtētu iespējamos grozījumus prēmēšanas kārtībā plašāk, ne tikai LHZB kontekstā.

Dombrovskis norādīja, ka iepriekšējie lēmumi par prēmiju aizliegšanu bijuši "krīzes lēmumi", un, ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, pie materiālās stimulēšanas ir jāatgriežas. Tomēr premjers uzsvēra, ka pie "trekno gadu" prakses ar pārmērīgām prēmijām nedrīkstētu atgriezties.

Jau vēstīts, ka Saeima 2009.gada nogalē steidzami galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas paredzēja, ka 2010.gadā atšķirībā no 2009.gada dažās valsts kapitālsabiedrībās varēs izmaksāt prēmijas un piemaksas 20% apmērā no kopējā algu fonda.

Uzņēmumu sarakstu, kas varēja materiāli stimulēt darbiniekus, noteica Ministru kabinets. Prēmēšana kopumā bija atļauta 16 valsts un pašvaldības uzņēmumos: LDz un "Latvenergo" koncernu uzņēmumos, 'Rīgas Ūdenī", Latvijas Pastā, VAS "Latvijas valsts meži", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", AS "Latvijas autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas gaisa satiksme", kā arī SIA "Getliņi Eko".

Prēmijas bija atļautas uzņēmumam, kuram nav nodokļu parādu, 2009. un 2010.gadā bijusi peļņa vai "peļņa nav bijusi, bet zaudējumi plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības (investīciju) programmu un tie nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!