Foto: LETA

Izskatot veikalu tīklu "IKI" un "Centio" operatora SIA "Palink" iebildumus pretr Rīgas Kurzemes rajona tiesas lēmmu atzīt uzņēmums par maksātnespējīgu, Ģenerālprokuratūra iesniegusi protestu, portālu "Delfi" informēja preokuratīras pārstāve Laura Pakalne.

Ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentā ir iesniedzis protestu šajā lietā, jo tiesa, pieņemot spriedumu, pieļāvusi būtiskus materiālo vai procesuālo tiesību normu pārkāpumi.

Maksātnespējas lieta ierosināta "Palink" parāda dēļ būvuzņēmumam "Landekss", kuru veikalu operators neatzīst un kurš cedēts trešajai personai.

"Palink" rīkotājdirektore Dace Zundure pauž gandarījumu, ka Ģenerālprokuratūra ir reaģējusi uz uzņēmuma lūgumu un iesniegusi protestu. "Izsakām cerību, ka Augstākās tiesas senāts izskatīs šo lietu iespējami ātri, un mūsu maksātspēja tiks atjaunota," pauž Zundure.

Tikmēr "Landekss" valdes loceklis Kaspars Žābaks prokuratūras lēmumu uzskata par valsts iejaukušanos tiesvedībā, "nostājoties ārvalstu investoru pusē un "uzmetot" pašmāju uzņēmumu", teikts Žābaka paziņojumā medijiem.

"Mēs neapšaubām Ģenerālprokuratūras rīcību, bet mūs pārsteidz, cik apbrīnojami ātri tā ir notikusi," teikts paziņojumā.

"Godīgā un tiesiskā valstī valsts neiejaucas tiesvedībā. Vēl vairāk šis būs precedents, kad par sevi pašpārliecināti uzņēmumi varēs nepildīt savas līgumiskās un finansiālās saistības pret mazākiem partneriem, jo tikai ir jāpanāk starptautisku iejaukšanos, lai valsts un ministriju amatpersonas reaģētu uz likumu, ko pašas pirms tam ir pieņēmušas, neskatoties uz asiem nozares ekspertu iebildumiem," norādīts Žābaka paziņojumā.

Žābaks skaidro, ka maksātnespējas pieprasīta, jo "mēs neredzējām citu veidu, kā mēs kā pašmāju uzņēmums bez lielu un ietekmīgu investoru aizmugures varam panākt savu tiesību ievērošanu, saņemt par padarīto darbu atlīdzību un norēķināties ar saviem darbiniekiem un piegādātājiem".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 5.janvārī atzina par maksātnespējīgu veikalu tīklu "Iki" un "Cento" operatoru "Palink". Par "Palink" administratori apstiprināta Gundega Rozmisa. Tiesas pasludinātais spriedums nav pārsūdzams.

Tiesa "Palink" maksātnespējas lietu ierosināja pēc privātpersonas Sergeja Guščina pieteikuma.

Viņš cesijas ceļā ieguvis no starp "Landekss" un "Palink" 2008.gada 18.septembrī noslēgtā ģenerālbūvuzņēmēja līguma izrietošu prasījumu pret "Palink" par it kā veikto būvdarbu apmaksu.

"Palink" maksātnespējas pasludināšanu uzskata par nepamatotu un jau vērsies dažādās instancēs, tostarp prokuratūrā un Eiropas Komisijā, kā arī sola sūdzēt tiesā Latvijas valsti, ka situācija netiks atrisināta.

SIA "Palink" apgrozījums 2010.gadā bija 73 miljoni latu, kas ir par 65,9% vairāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 44 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!