Foto: LETA
Valdība trešdien atbalstīja Rīgas lidostas drošības nodevas, nosakot, ka no nākamā gada no katra pasažiera iekasēs papildu 6,5 eiro (4,55 latus) vai 7 eiro (4,9 latus).

Valdības atbalstītās izmaiņas paredz - ja pasažieris izvēlas drošības maksu maksāt ar gaisa pārvadātāja starpniecību, tad, norēķinoties par aviobiļeti būs jāpiemaksā vēl 6,5 eiro. Savukārt, ja pasažieris izvēlas drošības maksu maksāt bez gaisa pārvadātāju starpniecības, tad iekasēšana būs jānodrošina lidostai "Rīga" un nodeva būs 7 eiro.

Drošības maksas atšķirība 0,5 eiro apmērā ir saistīta ar nepieciešamību lidostai "Rīga" iegādāties, uzstādīt un uzturēt norēķinu sistēmu un tehniskos līdzekļus drošības maksas iekasēšanas nodrošināšanai, skaidroja lidosta.

Valdības atbalstītie noteikumi paredz, ka drošības maksas tiek pārskatītas pēc trīs gadiem. Ja pasažieru skaita izmaiņas gadā pārsniedz 15%, drošības maksas tiek pārskatītas atbilstoši aktuālajam pasažieru skaitam un drošības pakalpojumu izmaksām.

Jau ziņots, ka pēc garām diskusijām ar Satiksmes ministriju valsts AS "Starptautiskā lidosta Rīga" piekritusi plānoto drošības nodevu samazināt no sākotnējiem 10 eiro līdz 6,5 eiro.

Drošības izmaksu segšanai lidostai 2010. gadā bija nepieciešami 4,6 miljoni latu, savukārt 2011. gadā valsts dotācija drošības funkciju nodrošināšanai tikusi samazināta līdz 623 800 latiem, bet nākamgad lēsta tikai uz 200 000 latu.

Drošības nodeva 6,5 eiro apmērā, kas tiks pievienota kā papildu maksa pie katra pasažiera biļetes, ļaus lidostai pakāpeniski ieviest nepieciešamos drošības pasākumus.

No nodevas maksas, atbilstoši starptautiskai pieredzei, ir atbrīvoti bērni līdz divu gadu vecumam un tranzīta pasažieri, kas lidostas nodevas jau ir samaksājuši citā lidostā.

Drošības nodeva Rīgas lidostā 1994. gadā bija 12 dolāri, kas vēlāk izauga līdz 12 eiro, bet, mainoties lidostas tarifu politikai un saņemot dotācijas no valsts, drošības nodeva tika atcelta.


Iepriekš lidosta rosināja noteikt drošības maksu - deviņi eiro (6,3 lati), ja pasažieri maksā drošības maksu lidostai "Rīga" ar gaisa pārvadātāju starpniecību, bet, ja pasažieri maksā drošības maksu lidostai "Rīga" bez gaisa pārvadātāju starpniecības, tad drošības maksa būtu 10 eiro (7 lati) par katru izlidojošo pasažieri. No noteiktās
drošības maksas būtu atbrīvoti tranzīta un transfēra pasažieri.

Taču Ministru kabineta komiteja pirmdien nobremzēja ierosinājumu ieviest drošības maksu starptautiskajā lidostā "Rīga". Valdības komiteja pēc premjera Valda Dombrovska (V) norādījumiem šo jautājumu novirzīja papildu saskaņošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!