Foto: LETA

Piektdien notiks starptautiskās lidostas "Rīga" akcionāru sapulce, kurā paredzētas izmaiņas uzņēmuma valdē, portālam "Delfi" apstiprināja kapitāldaļu turētājas Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss. Viņš pagaidām vien atklāj, ka ļoti iespējama ir satiksmes ministra Aivja Roņa birojā pērnā gada nogalē nonākušā juridiskā padomnieka Kaspara Ozoliņā iecelšana lidostas valdē, savukārt par citām izmaiņām lēmums vēl neesot pieņemts.

Tomēr vairāku avotu portālam "Delfi" apstiprināta informācija liecina, ka amatu Rīgas lidostas valdē piektdien visticamāk zaudēs Verners Lūsis, kurš lidostā nonācis iepriekšējā satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) laikā. Lūsis iepriekš bijis "Latvijas kuģniecības" meitaskompānijas SIA "LSC Shipmanagement" valdes loceklis, iepriekš strādājis arī AS "Latvijas Kuģniecība", SIA "Jūras servisa centrs", bijis arī AS "Ventbunkers" komercdirektors un valdes loceklis.

Auguļa laukā iecelto lidostas valdes priekšsēdētāju un ZZS biedru Arni Luhsi šobrīd neesot plānots mainīt, un vismaz pagaidām amatu Rīgas lidostas valdē varētu saglabāt arī ar ZZS saistītā Ilona Līce, kas savulaik bijusi premjera Induļa Emša biroja vadītāja. Valdē esot arī viena "neaizpildīta" valdes locekļa vieta, un, kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, tiesības deleģēt pārstāvi "bez politiskas astes" saņēmusi koalīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. "Tēvzemiešu" pārstāvji no lidostas, kā arī no citu SM kapitālsabiedrību izpildinstitūcijām Auguļa laikā tika krietni "iztīrīti".

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš portālam "Delfi" apgalvoja, ka šobrīd viņš nevarot minēt nevienu konkrētu kandidatūru un teicās nezinām par piektdienas akcionāru sapulci, bet atzina, ka koalīcijas sadarbības padomē par lidostu runāts. Viņš arī uzsvēra: VL-TB/LNNK princips būšot tāds, ka apvienība nekautrēsies savās pārraudzības nozarēs virzīt profesionālus cilvēkus. No citiem avotiem gan neoficiāli izskanējis, ka NA darbam lidostā varētu virzīt kādu līdz šim ar apdrošināšanas nozari saistītu sievieti, kas nav partijas biedre.

Savukārt Roņa padomnieks Kaspars Ozoliņš, kurš joprojām ir arī Valmieras pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītājs un pašvaldības SIA "Valmieras siltums" valdes loceklis, portālam "Delfi" apstiprināja, ka "šāda iespēja [kļūt par lidostas valdes locekli] ir pārrunāta" un viņš būtu gatavs to uzņemties.

Ozoliņš atzina, ka tādā gadījumā viņam būtu jāatsakās no kāda valsts vai pašvaldības amata, jo vienlaikus atļauts ieņemt vien trīs šādus amatus. Visticamāk, tieši tāpēc pērn decembrī pēc kļūšanas par Roņa padomnieku Ozoliņš atstāja pašvaldības transporta uzņēmuma SIA "VTU Valmiera" valdes locekļa amatu.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja par Ozoliņa saikni ar tā sauktajiem Zatlera Reformu partijas (ZRP) šķeltniekiem – "Olšteina sešinieku", pateicoties kam viņš arī esot nonācis ministra birojā. Jau ziņots, ka neatkarīgo deputātu grupa līdz ar "Vienotību" uzņēmusies atbildību pār bezpartejisko satiksmes ministru Roni, un grupas neformālais līderis Klāvs Olšteins pēc ilgākas tielēšanās no "Vienotības" puses janvārī kļuva par SM parlamentāro sekretāru.

ZRP pārstāve Daiga Holma portālam "Delfi" apstiprināja, ka Ozoliņš ir bijis starp partijas dibinātājiem, taču pērn rudenī pēc vēlēšanām viņš no ZRP izslēgts saistībā ar "uzticības zaudēšanu". Viņš pats gan iepriekš portālam "Pietiek.com" stāstīja, ka uz ZRP dibināšanas sapulcēm Valmierā pērnvasar gan staigājis, bet beigās tomēr izlēmis partijā nestāties.

Ceturtdien portālam "Delfi" Ozoliņš gan stāstīja, ka partijā patiešām iestājies, tomēr vēlāk izstājies no tās pats, jo viņam kā profesionālam juristam neesot bijuši pieņemami tajā notiekošie procesi - "matu skaldīšana".

Uz ZRP sapulcēm viņš gājis kopā ar Valmieras domē iepazīto Guntaru Galvanovski, kurš bija "Vienotības" 10.Saeimas deputāts, bet vēlāk mandātu nolika un iestājās ZRP, taču vēlēšanu sarakstā neiekļuva. Galvanovskis pērn oktobrī arī izslēgts no ZRP par nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu, kuras rezultātā atsevišķi deputātu kandidāti no zemām vietām sarakstos tika ievēlēti Saeimā, tai skaitā seši no ZRP izstājušies deputāti. Valde secināja, ka šīs kampaņas īstenojuši ZRP biedri-dibinātāji Kārlis Gudonis un Galvanovskis, kas abi par to tika izslēgti no partijas.

Ozoliņam ir vēl kāda saikne ar "Olšteina sešinieku" – neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks portālam "Delfi" apstiprināja, ka Ozoliņa biznesa partneris Gatis Upenieks ir viņa pusbrālis. Gatim Upeniekam ar Ozoliņu uz pusēm pieder juridisko pakalpojumu SIA "Consilio", kurā Upenieks ir vienīgais valdes loceklis. Abi ir arī vienīgās amatpersonas Valmieras juristu biedrībā.

Ozoliņš portālam "Delfi" atzina, ka pazīst arī Jāni Upenieku, jo viņš beidzis to pašu skolu un ir valmierietis, tomēr par labu paziņu viņu saukt nevarot, jo tagadējais deputāts esot krietni jaunāks. Ozoliņš nenoliedza, ka labi pazīst arī Upenieku vecākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!