Foto: LETA
Šogad gaļas pārstrādes uzņēmumam "Rīgas miesnieks", visticamāk, būs jāpalielina produkcijas cenas, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt).

Viņš klāstīja, ka ir pieaugušas izejmateriālu cenas, tostarp gan graudu, kas tiek izmantoti lopbarībā, gan energoresursu cenas. "Ir pieaugusi arī nestabilitāte daudzās pasaules valstī, un turpina pieaugt arī iedzīvotāju skaits. Tas viss rada arī pārtikas produktu cenu pieaugumu pasaulē," paskaidroja "Rīgas miesnieka" vadītājs un uzsvēra, ka šie faktori, protams, ietekmē arī Latvijas tirgu, lai arī jārēķinās, ka iedzīvotāju maksātspēja Latvijā praktiski nepieaug un tirgus šeit ir salīdzinoši mazs.

"Taču, ja palūkojamies uz pašreizējo pasaules gaļas tirgu, liellopu gaļas cenas vidēji ir pieaugušas par 9%, vistas – par 17%, cūkgaļa – par 11%," informēja Mats un atzina, ka līdz ar to arī "Rīgas miesnieks" nevarēs saglabāt pašreizējās produkcijas cenas. "Ja šāda tendence turpinās, mēs nevaram saglabāt cenas pašreizējā līmenī, jo tad tas nozīmē, ka mēs bankrotēsim," sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un piebilda, ka citas izejas, kā celt cenas, vienkārši nav. "Salīdzinājumam Igaunijā jau tagad mazumtirdzniecības cenas gaļas izstrādājumiem ir par 16% augstākas nekā Latvijā," minēja Mats.

Pēc "Rīgas miesnieka" vadītāja teiktā, uzņēmumam nav iespēju iepirkt kvalitatīvu lētāku svaigo gaļu no citām valstīm. "Eiropā visi svaigu gaļu pārdot par Eiropas cenām, jo ir izveidojies kaut kas līdzīgs biržai un internetā ir iespējams arī redzēt, kādas gaļas cenas patlaban ir," norādīja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs, bet atzina, ka ik pa laikam ir iespējas iegādāties arī lētāku gaļu, taču šādos gadījumos tā parasti ir vai nu saldēta, vai arī ilgi stāvējusi.

Vienlaikus "Rīgas miesnieka" vadītājs apliecināja, ka arī Latvijas zemnieku, lopu audzētāju, situācija ir ļoti smaga. "Ir pieaugušas dzīvnieku barības cenas – gada laikā vien rapša cena ir palielinājusies par 60%," sacīja Mats un minēja, ka pagaidām nekas neliecina, ka graudaugu cenas varētu gada laikā samazināties.

"Zemniekiem jāpalielina gaļas cena, taču viņi to var izdarīt tikai tad, ja gaļas ražotāji var palielināt savas pārdošanas cenas," paskaidroja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs, bet atzina, ka "mēs to nevaram izdarīt, jo mūsu lielie klienti – lielveikalu tīkli – saka, ja "Rīgas miesnieks" nespēj piedāvāt tādas cenas, kādas viņiem nepieciešamas, viņi meklēs citu produkcijas piegādāju. Tā viņi praktiski neļauj ražotājiem celt produkcijas cenas".

Vienlaikus Mats pastāstīja, ka cenu celšana ir slikta pircējam. "Taču, ja mēs nepalielinām savas produkcijas cenas, nespējam arī samaksāt zemniekiem vairāk par piegādāto gaļu, un daudziem draud bankrots, bet tādā gadījumā gaļas var sākt pietrūkt, un tad cenas noteikti pieaugs," klāstīja uzņēmuma vadītājs un piebilda, ka cenas pieaug ne tikai izejvielām un gaļai. "Cenas, piemēram, vairāk nekā par 50% ir palielinājušās arī iepakojuma materiāliem. Un tās ir pieaugušas visai pārtikas rūpniecībai, ne tikai gaļas izstrādājumu ražotājiem," pavēstīja Mats.

"Rīgas miesnieks" šogad vēl nav palielinājis cenas. "Šogad to vēl neesam darījuši. Taču tagad veicam aprēķinus, un, visticamāk, cenas tiks palielinātas," atklāja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs, taču norādīja, ka Konkurences likums liedz izpaust informāciju, kad tas ir plānots. "Konkurences likums man to liedz teikt. Taču mēs vairs tā turpināt nevaram," uzsvēra Mats un piebilda, ka pašlaik uzņēmums veic aprēķinus, par cik jāceļ produkcijas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!