Foto: DELFI
Rīgas pilsētas pašvaldība izsolē 29.martā piedāvās iegādāties ceļu būves un uzturēšanas uzņēmuma "Ceļu pārvalde" (CP) 88,7% akciju ar 6,112 miljonu latu sākumcenu, liecina publikācija oficiālajā Latvijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Tajā teikts, ka pašvaldība plāno pārdot tai piederošās 13 024 akcijas, tostarp 8304 akcijas ar nominālvērtību 150 latu un 4720 akciju ar nominālvērtību 50 latu.

Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta Īpašumu atsavināšanas pārvaldes priekšnieka vietniece Liene Plahotina pastāstīja, ka par CP akciju privatizāciju bija saņemti divi privatizācijas ierosinājumi.

Viņa arī informēja, ka atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumam pašvaldība lemj, vai nu par atteikumu nodot akcijas privatizācijai, vai pieņem lēmumu par to nodošanu privatizācijai. "Ņemot vērā, ka CP neveic komercdarbību, kas nodrošina valsts pārvaldes funkciju realizāciju, RD 2007.gada 11.decembrī pieņēma lēmumu par sev piederošo akciju nodošanu privatizācijai, pārdodot tās izsolē," sacīja Plahotina un piebilda, ka tiek privatizēti 88,73% CP akciju.

Atbilstoši ar RD 2011.gada 13.decembra lēmumu apstiprināto CP akciju privatizācijas projektu personai, kas tiesīga pretendēt uz akciju iegādi, jābūt maksātspējīgai juridiskai vai fiziskai personai, kas likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" izpratnē ir tiesīga būt par privatizācijas subjektu, proti, ir tiesīga iegūt pašvaldības īpašumu privatizācijas procesā, un kas noteiktajā termiņā un kārtībā ir iesniegusi RD Īpašuma departamentā izsoles noteikumos minētos dokumentus, kā arī juridiskai personai jāspēj sniegt ziņas par tās akcionāriem un īpašniekiem līdz pat patiesajiem labuma guvējiem – fiziskām personām, kuru īpašumā ir vairāk nekā 10% komercsabiedrības kapitāla daļu. Jāspēj arī apliecināt savu maksātspēju, tostarp juridiskai personai jāiesniedz zvērināta revidenta atzinums, kā arī jāapliecina, ka akciju iegādei izmantojamie līdzekļi un brīvais kapitāls nav iegūti neparastos vai aizdomīgos darījumos.

Iepriekš RD 2008.gada 16.septembrī atbalstīja CP pārdošanu izsolē par 6,7 miljoniem latu. Tiesa, vēlāk RD lēmums un uzņēmuma privatizācija tika apturēta, jo 2008.gada 16.oktobrī Administratīvajā rajona tiesā pēc privātpersonas pieteikuma atcelt RD lēmumu par CP akciju privatizācijas projekta apstiprināšanu tika sākta administratīvā lieta.

CP ir viens no lielākajiem Latvijas ceļu būves uzņēmumiem, kam ir vairāki ceļu remonta iecirkņi, kuri remontē ceļus gan Rīgā, gan visā Latvijā. Kompānija ir dibināta 1991.gadā, tās pamatkapitāls ir 1,67 miljoni latu, bet lielākais īpašnieks ‒ RD (88,73%). 2010.gadā CP strādāja ar 11,408 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 9,5% mazāk nekā 2009.gadā, un 1,876 miljonu latu zaudējumiem pretēji peļņai iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!