Foto: LETA
Sāktas sarunas ar vairākiem Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") potenciālajiem stratēģiskajiem investoriem, atzina ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Matīss norādīja, ka runa ir tikai par stratēģiskajiem investoriem. Svarīgi esot, lai būtu lidsabiedrība ar labu pasažieru plūsmu un lidojumu tīklu. Plānots, ka Latvijas valstij varētu palikt ap 50% akciju.

Interese no investoru puses ir un plānots nākamā gada laikā šo darījumu arī realizēt, sacīja Matīss.

Kā ziņots, Latvijas valsts ieguvusi 99,8% aviokompānijas "airBaltic" akcij.. Satiksmes ministrs Aivis Ronis iepriekš informēja, ka SM iegādājās otram akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās "airBaltic" akcijas, jo valstij ir svarīgi, lai aviokompānija attīstītos un turpinātu nostiprināt savas pozīcijas tirgū. Tas esot svarīgi arī lidostas "Rīga" kā nozīmīga Eiropas transporta mezgla attīstībai.

3.oktobrī starp akcionāriem un iesaistītajām pusēm noslēgtā vienošanās patlaban joprojām ir spēkā un, ja privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" ir gatavs turpināt finansēt kompāniju, viņiem ir visas tiesības piedalīties "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanā, tādējādi atgūstot daļēju līdzdalību, skaidroja Matīss.

Tādā gadījumā pamatkapitāls tiks palielināts proporcionāli, emitējot jaunas "airBaltic" akcijas. Esošās akcijas, ko iegādājusies valsts, netiks pārdotas.

Ja līdz 22.decembrim BAS ieguldīs "airBaltic" 37,7 miljonus latu, tas iegūs aptuveni 47% akciju. Savukārt, ja BAS neiemaksās attiecīgos līdzekļus noteiktajā termiņā, tad valstij joprojām piederēs 99,8% kompānijas akciju. Tādā gadījumā valsts rēķinās, ka tai, iespējams, nāksies ieguldīt visu summu - aptuveni 109 miljonus latu.

SM uzsver, ka valsts jebkurā gadījumā turpinās iespējamo investoru apzināšanu, jo tās funkcijās nav uzņēmējdarbības veikšana aviācijas jomā. Šajā procesā stratēģisks partneris valstij ir ļoti nozīmīgs.

Valdība lēmusi rīkoties proaktīvi valsts interešu aizsardzībai un pārņemt kontroli "airBaltic", lai BAS finansiālās problēmas netraucētu valstij ieguldīt līdzekļus "airBaltic" pamatkapitālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!