Foto: morgueFile
Protesta akcijas organizatori Rīgā un Daugavpilī savākuši ap 350 parakstu pret minerālvielu un visa veida amonija nitrātu pārkraušanas un glabāšanas termināļa celtniecību Rīgas ostā, informēja viens no protesta akcijas organizatoriem Jurijs Zaicevs.

Parakstu vākšanu plānots turpināt līdz oktobra vidum vai beigām, kad atkārtota protesta akcija tiks rīkota pie Rīgas domes.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ daugavpilieši tik aktīvi protestē pret termināļa būvniecību Rīgā, Zaicevs skaidroja, ka Daugavpils iedzīvotāji redz apdraudējumu savai pilsētai tajā, ka viss amonija salpetra apjoms, kas ir pamata sastāvdaļa sprāgstvielu radīšanā un ko plaši izmanto teroristiskos nolūkos, tiks transportēts Rīgas virzienā pa vietējo dzelzceļa šķirošanas staciju.

"Esmu par Latvijai izdevīgām investīcijām neatkarīgi no tā, no kuras puses tās nāk - Eiropas Savienības vai Krievijas. Šajā gadījumā runa ir par investīcijām no Krievijas, kuras man kā krievam it kā vajadzētu atbalstīt. Taču, ņemot vērā to, ka potenciālais investors - Krievijas uzņēmējs kompānijas "Uralhim" galvenais īpašnieks Dmitrijs Mazepins - savā dzimtenē ir bēdīgi slavens ar vairākiem vides piesārņošanas skandāliem Piemaskavā, un to, ka pret līdzīga projekta realizāciju savulaik iestājušies francūži, esmu pret šādām investīcijām, jo, neskatoties uz to, kā dažkārt pret manas tautības pārstāvjiem attiecas valsts, man tomēr rūp, kas notiek manā dzimtenē - Latvijā," saka Zaicevs.

Projekts paredz ik gadu caur Rīgu pārkraut 1 050 000 tonnu, bet noliktavās glabāt 90 000 tonnu nitrāta, kas ir bezprecedenta gadījums Eiropas ostās.

Protesta akcijas iniciatori izplatījuši vēstījumu, kurā teikts, ka Rīgas osta nav vieta miljoniem tonnu sprāgstošu vielu transportēšanai un pārkraušanai, kas dažu mirkļu laikā spējīgas pārvērst galvaspilsētu drupās.

Protestētāji pieprasa atcelt nelikumīgi pieņemto lēmumu par ostas termināļa "Riga fertilizer terminal" celtniecību minerālmēslu pārkraušanai un uzglabāšanai, sniegt Latvijas pilsoņiem un Rīgas iedzīvotājiem izsmeļošu informāciju par to, kādus nāves draudus radīs projektējamā termināļa funkcionēšana, kā arī organizēt plašu projekta apspriešanu un sabiedriskā viedokļa noskaidrošanu, rīkojot nacionāla mēroga referendumu par projekta celtniecību.

Rīgas dome 26.jūlijā akceptēja "Riga Fertilizer terminal" būvniecību Rīgas Brīvostā, un 19.septembrī 45 miljonus eiro vērtā minerālmēslojuma termināļa izbūvei saņemtas visas nepieciešamās atļaujas. Termināļa pārstāvji noliedz medijos publiskoto informāciju, ka amonija nitrāta minerālmēsli varētu apdraudēt Rīgas ostas drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!