Foto: LETA

Augstākās tiesas Senāts trešdien nolēma atcelt pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru pasludināts veikalu "IKI" un "Cento" apsaimniekotāja "Palink" maksātnespējas process, informēja tiesā.

Tas nozīmē, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai vēlreiz būs jāskata "Palink" maksātnespējas lieta.

"Palink" rīkotājdirektore Dace Zundure pavēstīja, ka Augstākās tiesas lēmums ir pozitīva zīme uzņēmumam, piegādātājiem, sadarbības partneriem un klientiem, kā arī tas ļaus uzņēmumam ātri atjaunot darbību Latvijā.

"Kopš paša sākuma, kad tika sākts "Palink" maksātnespējas process, mēs bijām pārliecināti, ka tas ir nepamatots. Augstākās tiesas lēmums šodien [trešdien] beidzot apstiprināja, ka "Palink" bija taisnība. Protams, mūs šajā lietā vēl sagaida galīgais lēmums, ko atkārtoti izskatīs Rīgas Kurzemes rajona tiesa. Taču patiesi ceram, ka tas būs pozitīvs un uzņēmums varēs pilnībā atjaunot savu darbību," klāstīja Zundure un pauda cerību, ka "Palink" jau tuvākajā laikā varēs turpināt īstenot iesāktos plānus "IKI" veikalu tīkla attīstībā.

Pēc "Palink" rīkotājdirektores teiktā, uzņēmums pašlaik fokusējas uz uzņēmuma regulāro aktivitāšu pilnīgu atjaunošanu. "Maksātnespējas process ietekmēja mūsu uzņēmuma darbību un ir atstājis negatīvu ietekmi uz uzņēmuma reputāciju. Tāpēc mēs rūpīgi izvērtēsim materiālos un morālos zaudējumus, kas radušies mūsu uzņēmumam maksātnespējas procesa laikā, un pieprasīsim kompensāciju pilnā apmērā, veicot visus nepieciešamos juridiskos pasākumus," apliecināja Zundure.

Tāpat viņa izteica cerību, ka Maksātnespējas likumā drīzumā tiks veikti nepieciešamie labojumi, lai citi uzņēmumi – gan vietējie, gan ārvalstu – tiktu pasargāti no tādas likuma interpretācijas kā "Palink" gadījumā. ""Palink" maksātnespējas lieta skaidri norāda, ka, pastāvot šādiem likumiem, neviens uzņēmums Latvijā nav pasargāts no nepamatota maksātnespējas procesa ierosināšanas.

Tāpat pēc dažām maksātnespējas administratoru pēdējā laikā īstenotajām aktivitātēm mēs nevaram izslēgt iespēju, ka "Palink" varētu kļūt par mērķi jauna maksātnespējas procesa sākšanā. Tāpēc, lai novērstu līdzīgus gadījumus, Maksātnespējas likums ir jāgroza pēc iespējas ātrāk," uzsvēra "Palink" rīkotājdirektore.

Trešdien pie Augstākās tiesas ēkas trešdien vairāki desmiti cilvēku piketēja pret veikalu "IKI" un "Cento" apsaimniekotāja "Palink" maksātnespējas atcelšanu trešdien, novēroja aģentūra BNS.


Protestu par Kurzemes rajona tiesas šā gada 5.janvāra spriedumu tiesā iesniedza ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs. Ierosinot kasācijas tiesvedību, Senāts 16.februārī arī apturēja Kurzemes rajona tiesas sprieduma izpildi līdz lietas izskatīšanai.

 "Palink" Kurzemes rajona tiesas spriedumu neatzina un vērsās pie ģenerālprokurora ar lūgumu iesniegt Senātā protestu par tiesas spriedumu, kas arī tika izdarīts.

Tiesā ar maksātnespējas pieteikumu vērsās privātpersona Sergejs Guščins, kuram cedētas atsevišķas būvkompānijas "Landekss" prasījuma tiesības pret "Palink". "Palink" kategoriski noraidīja jebkādas "Landekss" prasības un pauda uzskatu, ka nav nekāda tiesiska pamata pirms galīgā tiesas lēmuma minētajā strīdā izvirzīt apgalvojumus, ka "Palink" nav izpildījis parādsaistības pret "Landeksu" vai tā cesionāriem.

Savukārt "Landeksa" pārstāvji norādīja, ka "Palink" ilgstoši nav norēķinājies ar trešajām pusēm par to padarīto darbu.

2010.gadā "Palink" strādāja ar 72,97 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās vairāk nekā divas reizes un bija 3,081 miljons latu, liecina "Lursoft" datubāzē publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

"Palink" dibināts 2003.gadā, un tā pamatkapitāls ir 60 miljoni latu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Lietuvas uzņēmums "Palink".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!