Foto: LETA
Ekspremjera Andra Šķēles ģimene iegādājusies piena ražošanas saimniecību Ogrē, ceturtdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

"Privāto aktīvu pārvaldei", kas savukārt pastarpināti pieder ekspremjera Andra Šķēles sievai un meitām, sniegtā informācija liecina, tās pārvaldītais "INPO 20" veicis ieguldījumu SIA "Ogres piens", iegādājoties zemnieku saimniecību Ogres rajonā. Šajā piena lopkopības saimniecībā ir 400 govis.

SIA "Ogres piens" iegāde veikta pirms divām nedēļām, "INPO 20" iegūstot 49% sabiedrības kapitāldaļu. Pēc "Lursoft" datiem, pārējie 51 % kapitāldaļu pieder ekspremjera meitai Madarai Šķēlei. Saskaņā ar reģistrētajām izmaiņām "Lursoft" reģistrā, par valdes locekli uzņēmumā kļuvis Ingmārs Sniedze.

Saimniecības līdzšinējais nosaukums bija z/s "Ogre", kas dažas dienas pēc tās iegādes pārreģistrēta kā SIA "Ogres piens". Līdz 24. oktobrim SIA "Ogres piens" pārvaldnieks bija Mārtiņš Emsiņš, bet īpašniece Laura Ķigule. Kompānijas reģistrētais pamatkapitāls uz darījuma brīdi fiksēts 1,37 miljoni latu, kas ir apmaksāts.

"Lursoft" dati liecina, ka saimniecība pagājušo gadu pabeigusi ar 392,8 tūkstošu latu apgrozījumu, kas ir par 48 tūkstošiem latu vairāk nekā gadu iepriekš un 39 tūkstošu latu peļņu pretstatā 42 tūkstošu latu peļņai gadu iepriekš.

"INPO 20" tika reģistrēta šā gada 21. septembrī, tās pamatkapitāls ir 2000 latu un tās valdes priekšsēdētājs ir Šķēles biznesa partneris Edgars Šķenders, bet īpašniece – "Privāto aktīvu pārvalde".

Pats ekspremjers jau iepriekš izteicies, ka pēc Saeimas deputāta pilnvaras beigām viņš pievērsīsies piena lopkopībai, bet darbībai politikā teikšot ardievas uz visiem laikiem, un klāstījis, ka redz milzīgu potenciālu piena lopkopībai Latvijā, jo Eiropas dienvidi pamazām beidz ar to nodarboties, piemēram, karstais klimats nav piemērots govju turēšanai Spānijā un Itālijas dienvidos.

Saskaņā un publiskajās datu bāzēs pieejamo informāciju Ogres saimniecība plāno būvēt jaunu fermu. Izsludinātais iepirkums šā gada maijā liecina, ka Ogresgala pagastā paredzēta liellopu fermas būvniecība 320 liellopiem un paredzamais līguma izpildes termiņš ir nākamā gada 1. septembris.

Par fermas būvnieku no diviem pretendentiem maijā izraudzīts SIA" Āboltiņa būvuzņēmums AG", kas šogad Rīgā, starp Dzirnavu, Tērbatas un Blaumaņa ielu uzsācis multifunkcionāla centra pirmās kārtas būvniecību. Šis būvuzņēmums pašlaik arī strādā pie jaunas ražotnes un koģenerācijas stacijas izbūves Madonā, Sauleskalnā un vēl vairākiem projektiem. SIA "Āboltiņa būvuzņēmums AG" piedāvātā līgumcena ir 1,55 miljoni latu. Saimniecības pārvaldnieks Emsiņš gan iepriekš nekomentēja paplašināšanās plānus, sakot, ka vēl ļoti daudz darāmā.

Jau ziņots, ka Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs ir iegādājies iepriekš pastarpināti Šķēles ģimenei piederošos 91,89% "Valmieras piens AS" akciju no ieguldījumu pārvaldīšanas sabiedrības SIA "Privāto aktīvu pārvalde". Darījuma summa netiek minēta.

"Valmieras piens" dibināts 1971.gadā, bet kopš 1993.gada ir slēgta akciju sabiedrība. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 91,8% akciju bija "INPO 12", kas pieder "Privāto aktīvu pārvaldei", kas savukārt pastarpināti pieder ekspremjera Andra Šķēles sievai un meitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!