Foto: LETA
Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs ir iegādājies iepriekš pastarpināti Šķēles ģimenei piederošos 91,89% "Valmieras piens AS" akciju no ieguldījumu pārvaldīšanas sabiedrības SIA "Privāto aktīvu pārvalde", informēja "Privāto aktīvu pārvalde". Darījuma summa netiek minēta.

Varovs līdz šim ir ieguldījis naudas līdzekļus nekustamā īpašuma un pārtikas pārstrādes uzņēmumos, piemēram, aptuveni 200 000 kvadrātmetru lielajā daudzfunkcionālais biroju komplekss pie Maskavas "RigaLand", kā arī piena ražošanas komplekss "Vozrožģeņije" Voroņežas apgabalā.

"Latvijas piena produkti vienmēr augstu kotējušies Krievijas tirgū, sevišķi Maskavas un Pēterburgas reģionos. Es saskatu lielu šo produktu eksporta potenciālu Krievijas un ES tirgos. "Valmieras piens AS" ir labi pārvaldīts ES uzņēmums, tas ir izveidots vienā no labākajām piena zonām Latvijā, tam ir visi nepieciešamie sertifikāti eksporta realizācijai uz ES, Krieviju u.c. valstīm. Eksporta paplašināšana ievērojami palielinās uzņēmuma kapacitāšu noslodzi, ļaujot pacelt tā darbības efektivitāti. Tāpat vietējā tirgū arī pastāv plašas konsolidācijas iespējas, kuru realizācija ļautu palielināt pieprasījumu pēc vietējā svaigā piena, dodot labumu nozarei kopumā. Ar šo vīziju un zināšanām esmu drošs par savu investīciju un iespēju šo potenciālu īstenot,"
savu lēmumu komentē Jevgeņijs Varovs.

Turpmāk "Valmieras piens AS" vadītājs būs Harijs Panke, kurš līdz šim bija uzņēmuma padomes priekšsēdētājs. Pircēju šajā darījumā konsultējuši Latvijas neatkarīgais investīciju baņķieru pakalpojumu sniedzējs AS "IBS Prudentia" un Zvērināto Advokātu birojs "Glimstedt un partneri".

"Privāto aktīvu pārvalde" kā finanšu investors ir gandarīts par sasniegto. Neskatoties uz sarežģīto situāciju piena tirgū Latvijā, "Valmieras piens" nostiprinājis savas pozīcijas, un pelnīti ierindojas vadošajā trijniekā nozarē. Situācija tirgū joprojām ir sarežģīta, pārstrādes jaudu konsolidācija tā arī nav notikusi, tādēļ jauna investora piesaiste ir vērtējama kā pozitīvs signāls, it sevišķi domājot par eksporta tirgiem.


Jau ziņots, ka "Valmieras piens" jau kādu laiku turpināja sarunas ar potenciālajiem investoriem, un interesi par uzņēmumu esot izrādījuši vairāki potenciālie investori.

"Valmieras piens" dibināts 1971.gadā, bet kopš 1993.gada ir slēgta akciju sabiedrība. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 91,8% akciju bija "INPO 12", kas pieder "Privāto aktīvu pārvaldei", kas savukārt pastarpināti pieder ekspremjera Andra Šķēles sievai un meitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!