Foto: LETA
Saeimas deputāts Ainārs Šlesers ("Par labu Latviju"), savulaik ieņemdams satiksmes ministra amatu, nav ļāvis uzņēmumiem iegādāties elektroenerģiju no Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā "Enefit", trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja Šlesers.

"Es daudzus gadus esmu bijis ministrs. Bija atsevišķi uzņēmumi, kas teica, ko darīt, jo igauņi mums piedāvā lētāku elektroenerģiju? Ko es teicu? Es teicu - nekādā gadījumā no igauņiem. Tas bija politisks lēmums - nepirkt no igauņiem," diskusijā par atjaunojamo energoresursu likumu pastāstīja Šlesers.

Viņš atzina, ka igauņu energokompānijas meitasuzņēmums pašlaik ļoti nopietni ienāk Latvijas elektroenerģijas tirgū, piedāvājot zemāku cenu, kas liecina par nepārdomātu Latvijas enerģētikas politiku.

Šlesers norādīja, ka pašlaik risinās sektora pārstāvju cīņa par to, kuram būs lielākas iespējas piedalīties atjaunojamo energoresursu biznesā un saņemt pēc iespējas lielākas piemaksas, kā dēļ elektroenerģija Latvijā maksās ļoti dārgi. Tādējādi viņš minēja, ka likumprojektam par atjaunojamiem energoresursiem jābūt ļoti nopietni izstrādātam un Latvijas tautsaimniecībai no tā jāgūst maksimāli liels labums un pēc iespējas zemāka elektroenerģijas cena.

Latvijā elektroenerģija brīvajā jeb atvērtajā tirgū jāiegādājas kompānijām, kuru apgrozījums finanšu gada laikā pārsniedz septiņus miljonus latu vai uzņēmumā ir vairāk nekā 50 darbinieku. Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū aktīvi darbojas divas kompānijas - Latvijas energokompānija "Latvenergo" un "Enefit".

"Enefit" darbojas kopš 2009.gada 10.maija, iepriekš tās nosaukums bija "E.Energy". Uzņēmums darbību sāka pēc Latvijas elektroenerģijas tirgus liberalizācijas. Līdz tam Latviju ar elektrību nodrošināja tikai valstij piederošā kompānija "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!