Foto: LETA
Nacionālā aviokompānija "airBaltic" vēstulē Satiksmes ministrijai (SM) vairāku reisu atcelšanu pēdējās dienās skaidrojusi ar "lidojumu efektivizāciju", portālam "Delfi" sacīja SM valsts sekretārs Anrijs Matīss, norādot, ka šāda atbilde valstij piederošo lidsabiedrības akciju kontrolpaketes turētāju SM neapmierinot.

""airBaltic" vēstulē nebija īsti ekonomiska pamatojuma [vairāku reisu atcelšanai]. Kompānija vēstulē izklāstījusi problēmas, ka lidsabiedrībai jābūt efektīvākai, jāstrādā pēc iespējas efektīvāk. Ir vairāki reisi dienā, kas pārklājas un netiek pilnībā noslogoti," "airBaltic" vēstulē skaidroto atstāstīja SM valsts sekretārs.

Viņš gan uzskata, ka "airBaltic" valdes lēmums par vairāku reisu atcelšanu ir neracionāls un nepamatots. Matīsa ieskatā, ja aviokompānija vēlētos efektivizēt savu darbu, atceļot vairākus reisus, tad vispirms būtu jāveic pamatīgs visu lidojumu audits, lai saprastu situāciju un lemtu par tālākiem soļiem.

No SM valsts sekretāra teiktā noprotams, ka valsts rokās nav gandrīz nekādu instrumentu šajā situācijā, jo aviokompānijas darbību nodrošina valde Bertolta Flika personā. Vienīgais, ko valsts var darīt – vērtēt Flika atbilstību ieņemamajam amatam, teica SM valsts sekretārs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Flika nomaiņa "airBaltic" prezidenta krēslā ir būtiskākais valdības izvirzītais priekšnosacījums, lai valsts iepludinātu naudu maksātspējas problēmu māktajā aviokompānijā.

Valdība otrdien atlika lēmumu par papildu resursu atvēlēšanu lidsabiedrībai, jo ar aviokompānijas privāto akcionāru "Baltijas Aviācijas Sistēmām" (BAS) vēl nav panākta vienošanās par valsts izvirzītajiem nosacījumiem.

Jau ziņots, ka "airBaltic" atcēla vairākus reisus, nepaskaidrojot iemeslus.

Kompānija oficiāli nepaskaidro reisu atcelšanas iemeslus, taču tās prezidents Bertolts Fliks intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" nenoliedza, ka paredzēto reisu atcelšana ir iespējama arī perspektīvā un ir sava veida spiediena izdarīšana uz Latvijas valsti.

Šis lēmums radījis neērtības arī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš ar aviokompānijas reisu otrdienas vakarā bija iecerējis doties mājup no vizītes Briselē, taču šis reiss ir atcelts. Vēlāk gan atrasta iespēja prezidentam Rīgā ierasties ap pusnakti, lidojot caur Hamburgu.

Pirmdien kaislības ap nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" turpinājās saistībā ar tās valdes panākto vienošanos pārdot kādam pašlaik nenosauktam pircējam 59 110 lidsabiedrības akciju, kas bija starpība starp apmaksāto un neapmaksāto lidsabiedrības pamatkapitālu. Akciju pārdošanas cena ir 9,6 miljoni eiro (6,72 miljoni latu), līdzekļi jau ieskaitīti lidsabiedrības kontā. Valsts, kas ir aviokompānijas kontrolpaketes turētāja, nav informēta, kas ir akciju ieguvējs. Privātais akcionārs - BAS - noliedz, ka būtu iegādājies akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!