Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Maira Narvila noraidījusi Satiksmes ministrijas (SM) prasību aizliegt rīkoties ar "airBaltic" akcijām, kuras aviokompānijas valde septembra sakumā pārdeva un par kurām samaksājis Luksemburgā reģistrētais finanšu pakalpojumu uzņēmums "Trasatlantic Holdings Company", kas saistīts ar Krievijas izcelsmes miljardiera Vladimira Antonova biznesu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

SM Centra rajona tiesā piektdien iesniedza pieteikumu noteikt liegumu rīcībai ar aviokompānijas akcijām un tiesa trešdien ir šo lūgumu noraidījusi. Lēmuma motivāciju tiesā portālam "Delfi" neatklāja.

Šis lēmums desmit dienu laikā ir pārsūdzams.

SM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfels portālam "Delfi" sacīja, ka ministrija gaida detalizētāku informāciju no lietā pilnvarotās personas - zvērinātu advokātu biroja "Glimstedt un partneri". Pēc iepazīšanās ar Centra rajona tiesas motivāciju tiks lemts par turpmāko rīcību. Visdrīzāk, tiesas lemtais tiks pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" valde atradusi kādu pircēju 59 110 lidsabiedrības akcijām, kas bija starpība starp apmaksāto un neapmaksāto lidsabiedrības pamatkapitālu. Akcijas pārdotas par gandrīz 10 miljoniem eiro (aptuveni 7 miljoni latu). Saskaņā ar kompānijas valdes skaidroto, "airBaltic" vēsturiski ir izveidojusies nesakritība starp reģistrēto un apmaksāto sabiedrības pamatkapitālu. Pašlaik "airBaltic" reģistrētais pamatkapitāls ir 534 725 lati, savukārt apmaksātais kapitāls ir 475 615 lati - negatīvā starpība ir 59 110 lati jeb tāda paša skaita neapmaksātu akciju apmērā. Lai gan akcionāri jau pirms gada nolēmuši šīs akcijas dzēst, aviokompānijas vadītājs Bertolts Fliks pašlaik nezināmu iemeslu dēļ nav iesniedzis Uzņēmumu reģistrā (UR) attiecīgus dokumentus.

Savukārt septembra sākumā viņš kā vienīgais valdes loceklis nolēma noslēgts līgums par šo akciju pārdošanu. Pagājušajā nedēļā viņš iesniedza UR dokumentus par šo darījumu, bet oficiāli neatklāja, kas akcijas iegādājās. Pagaidām UR atlicis lēmumu par šo izmaiņu reģistrēšanu, bet Satiksmes ministrija kā valsts akciju turētājs tiesā lūdza noteikt liegumu rīkoties ar akcijām.

Par akcijām samaksājis Luksemburgā reģistrētais finanšu pakalpojumu uzņēmums "Trasatlantic Holdings Company" (THC), kas saistīts ar Krievijas izcelsmes miljardiera Vladimira Antonova biznesu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Šim uzņēmumam pieder 45% Lietuvas "Snoras bankas" priviliģēto akciju bez balsstiesībām. Savukārt "Snoras bankas" vairākuma akcionārs ir Krievijas izcelsmes miljardieris Antonovs, kurš vienlaikus ir arī "airBaltic" lielākā kreditora Latvijas Krājbankas padomes loceklis. Antonovs biznesa sociālajā tīklā "Linkedin" minēts kā THC amatpersona.

"airBaltic" lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder lidsabiedrības prezidentam Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management". Bahamu kompānija kļuva par BAS daļu īpašnieku pērn decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!