Foto: DELFI
Piektdien Latgales apgabaltiesa nolēma pilnībā noraidīt "Polocktransneft Družba" prasību pret "LatRosTrans" (LRT) par īpašumtiesībām uz tehnoloģisko naftu, kas atrodas LRT naftas vados, informēja "Ventspils nafta" (VN).

Tiesa arī atcēla iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu tai tehnoloģiskās naftas daļai, kas atrodas LRT piederošajā naftas vadā. Līdz ar to LRT vairs nav nekādu ierobežojumu rīkoties ar šo naftu. Savukārt 40 000 tonnu tehnoloģiskās naftas, kuru pirms vairāk nekā gada LRT izsūknēja no naftas vada, veicot tā tīrīšanu un konservāciju saskaņā ar jaunākajām tehnoloģijām, nekad nav tikusi apķīlāta.

Kā informēja Latgales apgabaltiesā, pilns spriedums minētajā lietā tiks pasludināts 30.decembrī.

LRT vadītājs Igors Stepanovs pauž gandarījumu par tiesas spriedumu, uzsverot, ka citādāks risinājums nemaz nav bijis iespējams.

"Esmu pārliecināts, ka šis tiesas spriedums beidzot pieliks punktu šaubām par to, ka mēs esam patiesie šīs tehnoloģiskās naftas īpašnieki. Tagad LRT varēs turpināt aizsākto naftas vada konservāciju, likvidējot jebkādus ekoloģiskos riskus, un uzņēmums varēs restrukturizēt savu darbību atbilstoši esošajai tirgus situācijai," skaidro Stepanovs.

Pirms gada Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransneft Družba" iesniedza tiesā prasību uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 000 tonnu apmērā, kas atrodas LRT naftas vados, pieder viņiem. VN uzskata, ka tiesā Baltkrievijas puse centās lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainīja savu skaidrojumu - kādā veidā "Polocktransneft Družba" it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas Latvijas-Krievijas kopuzņēmuma LRT naftas vados.

2010.gada 7.decembrī tiesa, nodrošinot Baltkrievijas uzņēmuma "Polocktransneft Družba" prasību, aizliedza LRT lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas LRT piederošajā naftas vadā Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā. Vienlaikus tiesa noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma "Polocktransneft Družba" lūgumu apķīlāt arī to naftu 40 000 tonnu apmērā, kas jau bija izsūknēta no cauruļvada Polocka-Ventspils, uzskatot, ka šīs naftas apķīlājumam nav nekāda pamata.

LRT pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi: Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

LRT ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - AS "Transņefteprodukt", kas ir "Transņeft" meitas uzņēmums, pieder 34% kapitāla daļu, bet AS "Ventspils nafta" - 66%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!