Foto: Kakao.lv
Tukuma lidlaukā pašlaik notiek vērienīgi būvdarbi, un tā attīstībā ieguldīti jau četri miljoni lati, galvenokārt, cerot uz to, ka ar laiku zemo cenu aviokompānijas kā „Ryanair”, „Norwegian”, „Wizz Air” tiks apkalpotas Tukumā, nevis lidostā „Rīga”, izpētījis laikraksts „Neatkarīgā”.

Lidostas vadība cer, ka tai izdosies piesaistīt „Jūrmalas" vārdu, iegūstot lielāku atpazīstamību.

Licencējot Tukuma lidostu, būtu rasts risinājums par nevienlīdzīgajām maksām Rīgas lidostā, uzskata „Neatkarīgā", ieskicējot scenāriju, ka zemo cenu aviokompānijas lidotu no Tukuma, kur tām piedāvātu labākus apkalpošanas nosacījumus, kamēr „airBaltic", „Finnair", „Lufthansa" turpinātu izmantot lidostas „Rīga" pakalpojumus. Tādas ieceres esamību laikrakstam apstiprinājis Rīgas lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse. Laikraksts norāda arī, ka Rīgas lidosta ar Tukuma lidostu jau noslēgusi sadarbības līgumu, bet neatšifrē, kas ir šī līguma būtība.

" Jāpiebilst, ka starptautiskā lidosta Rīga vēlas pati apkalpot zemo cenu aviokompānijas, jo tas dod papildu ienākumus," tomēr piebildis Luhse, norādot, ka lidosta pati vēlētos būvēt papildu termināli zemo cenu aviokompānijām.

Tukuma lidlauka pārstāvji laikrakstam norādījuši, ka to mērķis ir piesaistīt zemo cenu lidsabiedrības, kurām nav augstas prasības, piemēram, pēc termināļa. Tādējādi lidojumi uz Tukumu dotu iespēju Rīgas lidostai atteikties no papildu izdevumiem speciāla zemo cenu aviokompāniju termināļa būvniecībai.

Lidlauks atrodas Engures novada Smārdes pagasta robežās. Novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa laikrakstam paudis, ka jau vairākus gadus virknē attīstības plānu Tukuma lidosta ir ierakstīta kā stratēģiski nozīmīgs objekts. Piemēram, Rīgas plānošanas reģiona 2007. gadā apstiprinātajā plānojumā teikts: "Svarīga nozīme Rīgas reģiona attīstības interesēs ir Tukuma transporta mezgla attīstīšanai, ietverot Tukuma lidostas kā kravu pārvadājumus nodrošinošas lidostas attīstību. Jārezervē iespējas attīstīties arī kā pasažieru lidostai."

Laikraksts norāda, ka vietējie iedzīvotāji pret lidostas vērienīgajiem būvdarbiem protestē. Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs norādījis, ka Tukuma plānojumā, kurš pieņemts 2007.-2013. gadam, paredzēta pacelšanās zona. "Mums jāievēro iedzīvotāju intereses, bet nedrīkst apkrāpt arī uzņēmēju,"  bildis Šulcs. Pa gaisa līniju tuvākā māja no Tukuma lidostas ir divarpus kilometru attālumā. Kopumā aktīvā lidostas darbība skars aptuveni 400 mājsaimniecību, no kurām 12 ir iesniegušas iebildumus.

Pēc „Lursoft" datiem Tukuma lidlauks pastarpināti caur uzņēmumu „K.S.Avia" gandrīz pilnībā pieder diviem Latvijas uzņēmējiem - Konstantīnam Soloduham un Sergejam Ščukinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!