Foto: Kakao.lv
Lai Tukuma lidostas attīstītāji "Tukums Airport" varētu saņemt nepieciešamās izmaiņas piesārņojošās darbības atļaujā, lidlauka paplašināšanas un attīstības projektam tomēr būs jāveic sākotnējā ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūra, nolēmusi Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde (VRVP).

To paredz pārvaldes pagājušajā nedēļā pieņemtais lēmums, kas tapis pēc Tukuma iedzīvotāju sūdzības Eiropas Vides ģeneraldirektorātā un vairākās Latvijas institūcijās.

Iepriekš šī pat vides pārvalde bija lēmusi, ka ietekmes uz vidi novērtējums nav nepieciešams, jo uzskatīja, ka Tukuma lidosta paplašinās, bet Eiropas direktīva prasa vides novērtējumu veikt tikai jaunbūvējamām lidostām. Tomēr tagad atklājies, ka direktīvai ir arī pielikumi, kuros norādīts, ka novērtējums jāveic arī esošām lidostām, ja tās būtiski paplašinās.

Līdz ar to VRVP atzinusi, ka Tukuma lidostas apsaimniekotāja SIA "Tukums Airport" prasītās būtiskās izmaiņas B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā bez ietekmju vērtējuma nav pieļaujamas.

Tukuma iedzīvotāji pauž gandarījumu par šādu Latvijas vides aizsardzības institūciju rīcību, jo īpaši Vides pārraudzības valsts biroja kompetento rīcību, un pateicas minētajām institūcijām par darbu Tukuma iedzīvotāju tiesību aizsardzībā un rupja vides aizsardzības tiesību aktu pārkāpuma novēršanā. Tukuma iedzīvotāji cer, ka "drīzumā tiks pieņemts arī lēmums par SIA "Tukums Airport" iesnieguma par būtisku izmaiņu veikšanu B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā noraidīšanu [..] un pilnā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras piemērošanu Tukuma lidostas darbībai, jo tas ļaus pilnībā objektīvi izvērtēt un apjaust Tukuma lidostas patieso ietekmi uz blakus esošo Tukuma pilsētu un tās iedzīvotājiem".

Vienlaicīgi Tukuma iedzīvotāji ar nožēlu norāda uz to, ka Tukuma novada dome jau 2011.gada 25.augustā pieņēma lēmumu par saskaņojumu Tukuma lidlauka izmantošanai, starp citu, nolemjot atcelt līdzšinējos Tukuma lidostas ekspluatācijas ierobežojumus un saskaņot izmaiņas SIA "Tukums Airport" izsniegtās B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā Tukuma lidlauka darbībai, neskatoties uz to, ka likums nepiešķir Tukuma novada domei kompetenci šādu saskaņojumu dot. "Tukuma iedzīvotāju ieskatā tas lieku reizi pierāda, ka Tukuma novada dome savu lēmumu pieņēmusi, nerēķinoties ar Tukuma iedzīvotāju interesēm un patieso Tukuma lidostas ietekmi uz tiem, kā arī pilnībā ignorējot rupjus vides aizsardzības tiesību aktu pārkāpumus, kas pieļauti Tukuma lidostas infrastruktūras atjaunošanā un paplašināšanā," pausts tukumnieku paziņojumā.

Protestētāji plāno vistuvākajā laikā pārsūdzēt šo domes lēmumu tiesā, jo uzskata to par klaji prettiesisku.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāts pēc Tukuma iedzīvotāju sūdzības ir pieprasījis Latvijai ziņas par Tukuma lidostas infrastruktūras atjaunošanas un paplašināšanas projektu. Sūdzību iedzīvotāji nosūtīja jūlijā, un sūdzības iesniedzēju pārstāvis saņēmis elektronisku vēstuli, kurā Vides ģenerāldirektorāts informē, ka no Latvijas kompetentajām iestādēm ir oficiāli pieprasīti paskaidrojumi un informācija par darbībām Tukuma lidostā.

Tukuma lidlaukā notiek vērienīgi būvdarbi, un tā attīstībā ieguldīti jau četri miljoni latu, galvenokārt cerot uz to, ka ar laiku zemo cenu aviokompānijas kā "Ryanair", "Norwegian", "Wizz Air" tiks apkalpotas Tukumā, nevis lidostā "Rīga".

Lidlauks atrodas Engures novada Smārdes pagasta robežās. Vietējie iedzīvotāji pret lidostas vērienīgajiem plāniem protestē. Kopumā aktīvā lidostas darbība varētu skart aptuveni 400 mājsaimniecību, no kurām 12 ir iesniegušas iebildumus.

Pēc "Lursoft" datiem Tukuma lidlauks pastarpināti caur uzņēmumu "K.S.Avia" gandrīz pilnībā pieder diviem Latvijas uzņēmējiem - Konstantīnam Soloduham un Sergejam Ščukinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!