Foto: DELFI

Četras vadošas uzņēmējus apvienojošas organizācijas vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), ekonomikas ministram Danielam Pavļutam un finanšu ministram Andrim Vilkam (V) pauž neapmierinātību ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadības darbu, aicinot "veikt radikālus uzlabojumus LIAA vadības komandas personālsastāvā", portālu "Delfi" informēja organizācijās.

Vēstuli valdības pārstāvjiem parakstījuši Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas vadītāja Raina Dūrēja, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas vadītājs Ilmārs Osmanis, kā arī Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas vadītājs Visvaldis Trokša.

Uzņēmēju organizācijas kopējā vēstulē pauž viedokli, ka LIAA uzdevums ir veicināt uzņēmējdarbību Latvijā, tai ir jābūt labas un efektīvas pārvaldes paraugam. Taču aģentūra "demonstrē neapmierinošas kvalitātes pārvaldību un zemu darbības efektivitāti. LIAA kā sadarbības partneris daudziem Latvijas vadošajiem uzņēmumiem ar savu neefektīvo darbību pazemina arī Latvijas industrijas konkurētspēju", teikts vēstulē.

Uzņēmēji vēstulē norāda arī, ka LIAA, "iesaistot uzņēmumus bezgalīgās, aģentūras vadībai vien saprotamās sarakstēs, nelietderīgi noslogo uzņēmumu administratīvos resursus. Tādejādi LIAA ar savu darbību grauj Latvijas tēlu un nevis sekmē, bet attālina investīciju pieplūdi Latvijas ekonomikā".

LIAA vadības neefektīvo darbu, pēc organizāciju vadības sacītā, raksturo daži piemēri. Tostarp tas, ka LIAA vadība neesot izrādījusi nekādu iniciatīvu, lai nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos uzņēmējiem svarīgās un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētās programmas "Kompetences centri" nosacījumos notiktu bez šis programmas apturēšanas. Pēc konstatētajiem riskiem šajā programmā LIAA ieteikusi apturēt tās darbību līdz trūkumu novēršanai, norāda uzņēmēju organizācijas.

Tāpat organizāciju vadība norāda, ka vairākās LIAA administrētajās ERAF programmās, piemēram, "Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde", finansējuma saņēmēju iesniegtie pārskati tiek izskatīti un ERAF līdzfinansējums nozīmīgam skaitam projektu kavējas 6-12 mēnešus. Ar šo problēmu saskāries, piemēram, SIA "Ventspils Elektronikas fabrikas" un SIA Kurzemes datorcentrs" sadarbības projektā "IPTV un VoIP Integrēto tehnoloģiju izpēte un izstrāde".

Vēl uzņēmēju organizācijas akcentē LIAA nepietiekamo kapacitāti ES fondu naudas efektīvā administrēšanā – aģentūras kapacitāte pasliktinās "LIAA augstākās vadības realizētās personāla politikas dēļ, kurā tiek pieļauta augsta kadru mainība un pieredzējušu speciālistu aizplūšana no LIAA". Organizācijas min pāris augstāka līmeņa darbiniekus, kuri aizgājuši no darba LIAA.

Uzņēmēju organizācijas vēstulē valdības pārstāvjus lūdz rast organizēt tikšanos ar nozaru asociācijām, izvērtēt LIAA rīcību un nodrošināt, lai iestāde strādātu atbilstoši normatīvajiem aktiem un pildītu tās pienākumus. Tāpat ieteikts "veikt radikālus uzlabojumus LIAA vadības komandas personālsastāvā, efektivitātes paaugstināšanā un esošo darbības modeļu nomaiņā atbilstoši LIAA definētajiem mērķiem".

Ministru kabineta preses sekretāre Zanda Šadre portālam "Delfi" sacīja, ka informācija par valdības rīcību saistībā ar uzņēmēju organizāciju vēstuli tiks sniegta pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!