Foto: LETA
Līdz ar Elektroenerģijas likuma grozījumu apstiprināšanu Ministru kabinetā, no jauna aktualitāti ieguvis jautājums par Latvijas pievienošanos Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržai "Nord Pool Spot", kā arī tieši saistītais jautājums par elektroenerģījas ražošanas un tirgošanas nodalīšanu no funkcijām, kas saistītās ar tās pārvades sistēmu. Vērtējot elektroenerģijas nozari kopumā, jāatzīst, ka galvenais ieguvums būs pārskatāmi elektroenerģijas tarifi, daudz plašāka informācijas pieejamība un nozares caurspīdība kopumā.

Jau šobrīd, lai veicinātu labāku sabiedrības izpratni par elektrības biržu un to, kā tā varētu ietekmēt Latvijas elektroenerģijas tirgu, Sorosa fonds – Latvija atbalstījis pētījuma "Baltijas elektrības tirgus attīstība un ilgtspējības principu saglabāšana" izstrādi. Sagatavotā informācija ļauj paskatīties uz elektroenerģijas biržas ienākšanu Latvijā no dažādiem aspektiem – attiecības starp elektrības patērētājiem, ražotājiem un piegādātājiem, tirgus attiecības elektrības sektorā Latvijā un Baltijā kopumā, Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržas darbību un citiem jautājumiem.

Birža "Nord Pool Spot", kas Latvijā pārskatāmā nākotnē varētu nodrošināt elektrības tirgus atvērtību, jau veiksmīgi darbojas visā Skandināvijā, kā arī no 2010. gada aprīļa uzsāka savu darbību Igaunijā. Lielajiem elektroenerģijas patērētājiem un arī tirgotājiem tā ir iespēja izvēlēties iepirkt elektroenerģiju par izdevīgāko cenu. Savukārt parastajam patērētājam, kā spriež pētījuma autori, birža rada iespēju paskatīties tālāk par elektrības tarifu un gala summu savā rēķinā.

Biržā elektrības cena veidojas daudzu simtu piedāvājumu – pārdot un pirkt – apkopojuma rezultātā. Nevar izveidoties kāda ražotāja monopolstāvoklis un iespēja, ka tas diktē cenu pircējiem. Tas nodrošina elektrības cenas caurskatāmību un parāda objektīvas elektrības cenas izmaiņas. Elektrības biržu veido galvenokārt patērētāju interesēs, lai gan tā labi kalpo arī elektrības ražotājiem.

Jāņem vērā, ka viena no prasībām, lai uzņēmums darbotos elektroenerģijas biržā, būs caurskatāmas informācijas sniegšana par saražoto elektroenerģiju. Saņemot rēķinu, ikviens patērētājs varēs izsvērt tā pamatotību, saprotot visas noteiktā tarifa komponentes. Salīdzinot dažādu piegādātāju noteiktās cenas, patērētājam būs korekts priekšstats par elektroenerģijas izmaksām konkurences apstākļos.

Pašlaik Latvijā elektrību līdz lielajiem uzņēmumiem un iedzīvotājiem nogādā elektrības piegādātāji, bet pati elektroenerģija tiek iepirkta no vietējām elektrostacijām, kā arī no kaimiņvalstīm. Pašreiz Latvenergo koncerns piegādā līdz pat 95% elektroenerģijas, un tikai 5% nodrošina citi tirgotāji, neskatoties uz to, ka jau šobrīd saskaņā ar normatīvo regulējumu visi patērētāji var brīvi izvēlēties savu piegādātāju.

Šobrīd, arī atceroties šīs ziemas sniega un vēja radītos elektropiegādes traucējumus visā Latvijā, rodas jautājums – vai Latvenergo kā elektroenerģijas piegādātājs ir bijis tālredzīgs, plānojot savus izdevumus, vai investīcijas elektrības infrastruktūras uzlabošanā bija pietiekamas, vai noteiktie tarifi ir bijuši atbilstoši, lai stāsti par zemākajām elektroenerģijas cenām Eiropas Savienībā nav tikai liekuļošana, aizmirstot par paša pakalpojuma kvalitāti? Latvenergo kā elektroenerģijas ražotājam nav jākļūst par sociālās palīdzības institūciju, nodrošinot zemākus tarifius mazturīgajiem, tajā pašā laikā tarifam ir jābūt pamatotam un katrai tā komponentei - pārskatāmai.

Elektroenerģijas biržas klātesamība Latvijā padarīs nozari caurspīdīgāku, jo uzliks jaunus pienākumus regulatoram un pārvades sistēmas operatoram, kas nesīs pozitīvu ieguvumu gan lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, gan mājsaimniecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!