Foto: LETA
Darbojoties dažādās uzņēmējdarbības sfērās, gandrīz vienmēr notiek saskaršanās ar kvalificēta darbaspēka trūkumu. Un tas jau sāk pārvērsties par problēmu.

Faktoru šai situācijai ir daudz un tie ir dažādi, protams, kā viens no lielākajiem ir iedzīvotāju aizbraukšana no valsts labākas dzīves meklējums. Bet es kā uzņēmējs daudz vairāk saskaros ar cilvēku slinkumu, jo daudzi no mums vēl dzīvo tā saukto „trekno” gadu atblāzmā, cerot uz nesamērīgi lielām algām, un līdz ar to nav gatavi iet un kaut ko darīt par atalgojumu, kāds tas ir šobrīd, tāpēc labāk izvēlas sēdēt un nedarīt neko. Vai nav absurdi, ka, piemēram piedāvājot celtniekam mēnesī atalgojumu, kas apmēram 5 reizes pārsniedz šī brīža skolotāju atalgojumu, ir jādzird atbilde- par tādu naudu nestrādāsim.

Man kā uzņēmējam un, iespējams, ļoti daudziem citiem ir likusies ļoti absurda situācija, kad pāris gadus atpakaļ izglītots un zinošs cilvēks ar attiecīgo specialitāti saņēma krietni mazāku atalgojumu nekā melnstrādnieks bez atbilstošas izglītības. Tad nu beidzot varam pateikt Paldies krīzei par vismaz to labumu, ka visu ir salikusi pa plauktiņiem, jo nez vai mūsdienu attīstītāja pasaulē var būt situācija, kad zemāka līmeņa darbinieks saņēma lielāku atalgojumu nekā vidējā līmeņa speciālists, bet tā nu tas bija, tāpēc vajadzētu arī šobrīd lielai daļai „nolaisties no mākoņiem" un pieņemt situāciju tādu, kāda tā ir.

Šobrīd, kad valstī ir redzama kaut neliela, bet tomēr ekonomikas atveseļošanās, kad aug eksporta rādītāji, mazumtirdzniecības rādītāji u.c., darba devējiem būtu jāapspriež šī situācija ar darbiniekiem, jārunā par situācijas uzlabošanos un būtu jāsaprot gan darba ņēmējam, gan darba devējam, ka, tikai darbojoties kā vienotai komandai, ir iespēja celt uzņēmuma finanšu rādītājus un tādējādi sekmēt gan sava uzņēmuma stāvokli, gan arī dot savu artavu valsts labā.

Situācija valstī ir tāda, kāda tā ir šobrīd, protams, mēs varam nosodīt visu notiekošo, izpaust savas negācijas dažādu portālu komentāros, bet daudz labāk būtu celties un darīt par spīti tam, ka uzņēmēji tiek noslogoti ar nodokļiem un citiem maksājumiem, par spīti algu samazinājumam un citām ne tik patīkamā lietām. Visi mēs ļoti labi zinām mūžseno teicienu „Pastāvēs kas mainīsies", tamdēļ es ieteiktu mainīties un būt elastīgākiem gan darba ņēmējiem gan darba devējiem, meklēt risinājumus kopīgai attīstībai, kā arī savilkt jostas, kad tas ir nepieciešams. Tāpat darba devējiem pēc iespējas meklēt finansējuma iespējas, piesaistīt investīcijas un darba ņēmējiem izprast šo situāciju un nedoties labākas dzīves meklējumos projām, bet gan mēģināt darboties tepat Latvijā, jo tikai ar kopīgu darbu un kopīgam pūlēm, mēs varēsim sasniegt to dzīves līmeni, kādu mēs šeit Latvijā vēlamies un kādu esam pelnījuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!