Foto: DELFI
Bijušie Lietuvas bankas "Snoras" vadītāji un īpašnieki – Krievijas izcelsmes miljardieris Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks – vēlētos paši brīvprātīgi ierasties Lietuvā uz nopratināšanām, bet nevēlas tikt atvesti "demonstratīvi rokudzelžos". Turklāt pašlaik Antonovam ir bail apmeklēt Lietuvu, kur, viņaprāt, viņu varētu nogalināt, pagājušās nedēļas sākumā intervijā Lietuvas laikrakstam "Respublika" atzinis Antonovs.

Laikraksta "Telegraf" otrdien pārpublicētajā intervijā Antonovs klāstījis, ka viņš un Baranausks pagājušās nedēļas sākumā nodevuši savas pases Londonas municipalitātei, tā pierādot, ka neslēpjas. "Neesam zagļi un bandīti, par kādiem mūs tagad cenšas pataisīt. Kad Lietuva izmantos civilizētas metodes, lai mūs nopratinātu, mēs ieradīsimies," laikrakstam "Respublika" paudis Antonovs.

Viņš intervija uzsvēris, ka neslēpjas, bet, viņaprāt, Lietuvā viņus mēģinot padarīt par briesmoņiem, kas grasoties aizbēgt, un tas ir politisks spiediens uz tiesībsargiem.

Gan Antonovs, gan Baranausks negrasās apstrīdēt "Snoras" bankas nacionalizāciju, taču, pēc Antonova domām, šāds Lietuvas valsts solis bija kļūda, kas maksās viņam un Baranauskam dažus "jautrus" gadus, bet cilvēkiem – zaudētu naudu. "Kāpēc tas bija jādara, joprojām nesaprotu. Lai gan līdz šim domāju, ka kaut ko jēdzu no ekonomikas," sacījis Antonovs.

Viņš arī skaidrojis, ka Londonā uzturas, jo tur ir viņa ģimene, tur viņš katru dienu iet uz darbu. "Esmu atgriezies mājās. Kurp gan citur man bija jābrauc? Uz Krieviju? Tā būtu biļete vienā virzienā – no Krievijas es vairs nekur nevarētu izbraukt. Tiesa, Krievija savus pilsoņus neizdod, un es varētu mierīgi izturēties pret Lietuvas tiesas procesiem. Uz Krieviju varētu izvest arī Baranausku," spriedis Antonovs.

Taču, ja Lietuvā viņam pārmet kādas nelikumības par situāciju ar "Snoras" banku, viņam būtu par to jāatbild, bet "vainīgs, vai ne – to jau redzēs", laikrakstam klāstījis Antonovs.

Baņķieris arī atzinis, ka gan viņš, gan Baranausks gribētu Lietuvā uz nopratināšanām ierasties brīvprātīgi. "Taču pašlaik mūs grib atvest demonstratīvi, rokudzelžos. Tādā veidā mēs braukt negrasāmies," sacījis Antonovs.

Viņš arī atklājis, ka pašlaik viņam esot bail ierasties Lietuvā, jo tur viņu varot nogalināt. Jautāts, kas varētu pasūtīt viņa slepkavību, Antonovs sacījis, ka par to jautāt ir muļķīgi, vien piebilstot, ka "ļaunu cilvēku pašlaik daudz, ne tikai Lietuvā".

Jau ziņots, ka Lielbritānijas tiesa piektdien nolēmusi pret drošības naudu atbrīvot bijušos bankas "Snoras" vadītājus un īpašniekus Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku. Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm.

Antonovs atbrīvots pret 75 000 sterliņu mārciņu (61 350 latu), bet Baranausks - pret 250 000 sterliņu mārciņu (204 500 latu) drošības naudu. Baranauskam katru dienu būs jāreģistrējas Kentas grāfistes policijas iecirknī.

Bijušie bankas lielākie akcionāri ceturtdien aizturēti saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi. Viņiem izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanā, bet Baranauskam arī negodīgā grāmatvedībā un amata stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Lēsts, ka viņi varētu būt piesavinājušies 897 miljonus litu (183 miljonus latu).
Lietuvas Bankas valde nolēma likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku un piektdienas vērsties tiesā par bankrota lietas ierosināšanu.
Savukārt Latvijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) plāno iesniegt "Snoras" meitasbankas AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas pieteikumu. Otrdien jau sāka izmaksāt valsts garantētos noguldījumus Krājbankas klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!