Foto: LETA
Aiz Nīderlandes kompānijas "BGF.BV", kas paudusi gatavību iegādāties saplākšņa ražotāja AS "Latvijas Finieris" akcijas, patiesībā slēpjas pērn identiskā nolūkā sakāvi piedzīvojušais Krievijas konkurējošais uzņēmums "Sveza", uzskata asociācijas "Latvijas Koks" izpilddirektors Andris Plezers.

"Esmu par to pārliecināts," uzsvēra Plezers, vienlaikus norādot, ka acīmredzot "Sveza" esot pietiekami sakari un ietekme, kas ļaujot slēpties aiz vairākiem ofšoru uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka pēc raidījuma "Nekā personīga" veiktās izpētes atklājās, ka investori paslēpušies aiz ofšoru ķēdes. Nīderlandē reģistrētā uzņēmuma "BGF B.V." īpašnieki paslēpušies tradicionālās ofšoru valstīs. "BGF B.V." īpašnieks reģistrēts Maltā ("Opal Bridge Limited"), Maltas ofšors pieder divām Britu Virdžīnu salās reģistrētām firmām - "Hodra enterprises Limited" un "Nalhoni investment LTD". Tās dibinātājs ir vēl kāds cits Britu Virdžīnu trasta fonds "Trident Trust Company Limited", vēstīja raidījums.

"Sveza" ģenerāldirektors Andrejs Kašubskis pērn atzina, ka akciju pārpirkšanas piedāvāšana caur tolaik Kiprā reģistrētu struktūrvienību "Sveza" esot normāla prakse.

"Visas aktīvu grupas vada holdinga kompānija, kas ir reģistrēta Kiprā. Tas ir ērtāk un ļauj ievērojami vienkāršot administratīvās procedūras, jo Kipra ir Eiropas Savienības dalībvalsts un tās normatīvi un institūcijas ir piemērotas augstākajam korporatīvās vadības līmenim," iepriekš skaidroja Kašubskis.

Kā klāsta Plezers, "Sveza" ar šādu maskētu piedāvājumu cenšas apmānīt "Latvijas Finiera" akcionārus, tostarp valsti AS "Latvijas Valsts meži" personā, radot iespaidu, ka akcijas nonāktu Rietumu investoru rokās. Taču vienlaikus viņš pauž pārliecību, ka akcionāri šim piedāvājumam neuzķersies.

"Akcionāri nav tādu muļķi, lai neredzētu cauri krievu bāleliņu nodomiem. Arī valdība saprot, ka "Latvijas Finieris" ir viens no tautsaimniecībai nozīmīgākajiem uzņēmumiem, tāpēc cerams, ka netiks pieļauta akciju nonākšana šādu prastu manevru autoru rokās," akcentē Plezers.

Kā galveno aizsardzības mehānismu "Latvijas Finiera" akcijām asociācijas izpilddirektors min pirmpirkuma tiesības, kas, kādam no akcionāriem lemjot par labu akciju pārdošanai, pienāktos pārējiem - tostarp "Latvijas Valsts mežiem".

Kā ziņots, daži "Latvijas Finiera" akcionāri saņēmuši piedāvājumus pārdot savas akcijas. Cena ir nedaudz lielāka par summu, ko pērn oktobrī piedāvāja Krievijas "Sveza" - 10 500 latu par akciju ar balss tiesībām ("Sveza" piedāvāja 10 000 latu) un 1050 latus par akciju bez balss tiesībām ("Sveza" piedāvāja 1000 latus).

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) par "BGF B.V." aktivitātēm uzzināja no žurnālistiem un jutās izbrīnīts. Arī Ārlietu ministrijā atzinuši, ka šis uzņēmums nav zināms ne Latvijas vēstniecībai Nīderlandē, ne Nīderlandes vēstniecībai Latvijā, ne Latvijas Investīciju attīstības aģentūras pārstāvniecībai Amsterdamā. Nīderlandes - Latvijas tirdzniecības kamera par "BGF.B.V." neko plašāk pastāstīt nevarēja.

Par investoru plāniem joprojām negrib atbildēt arī viņu juridiskais pārstāvis advokāts Artis Dāvidnieks. Viņš ir dzirdējis par agrākajiem "Sveza" plāniem iekarot "Latvijas Finieri", bet nezinot, vai nīderlandiešiem esot kāda saistība ar Krievijas kokapstrādes milzi. Ja ir, tad viņš par to neesot informēts.

Krievijas konkurējošais saplākšņa ražotājs "Sveza" 2010.gada 15.oktobrī masu medijos publicēja oferti "Latvijas Finiera" akcionāriem, kurā piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

"Latvijas Finieris" šā gada pirmajos trīs mēnešos nopelnījis divus miljonu latu. Salīdzinot ar 2010.gada pirmo ceturksni, peļņa kāpusi par 150%. Savukārt apgrozījums kāpis par 28%, sasniedzot 29 miljonus latu.

Kopumā "Latvijas Finieris" pirmajā ceturksnī pārdevis 52 000 kubikmetru saplākšņa, kas ir par 11% vairāk nekā analogā laika posmā pērn. Turklāt martā sasniegts lielākais saplākšņa eksporta apjoms "Latvijas Finiera" pastāvēšanas vēsturē, pārdodot 18 500 kubikmetru saplākšņa.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2010.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Latvijas Finieris" ar uzņēmuma vērtību 31,48 miljoni latu ierindojas 56.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!