Foto: DELFI
Grieķijas valdības lēmums rīkot referendumu par valsts glābšanas plāniem ir šokējošs, kas vēl vairāk pasliktinās situāciju eirozonā un kas nenāks par labu Latvijai, kas vēl nav eirozonā, to intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Šī situācija eirozonas stāvokli viennozīmīgi pasliktinās. Tas nozīmē vairāku mēnešu nenoteiktību par to, kāds būs refereduma rezultāts. Negatīva referenduma gadījumā tas faktiski nozīmē Grieķijas bankrotu ar visām izrietošajām sekām. Mēģinājumi izslēgt Grieķiju no eirozonas - tad sekas tiešām ir dramatiskas," teica premjers.

Viņš sacīja, ka Latviju norises eirozonā ietekmēs caur kopējo Eiropas attīstību, ko apdraud iespējamais otrais krīzes vilnis. "Neapšaubāmi [Grieķijas paziņojums] otrā krīzes viļņa risku būtiski palielina. Kā mediji to atspoguļo, visi lieto vienu vārdu - tas ir "šokējoši"," teica Dombrovskis.

Ņemot vērā esošos nestabilitāti eirozonā, valdība otrdien sēdē pazemināja nākamā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi līdz 2,5%. Pagaidām plāni Latvijai no 2014.gada 1.janvāra iekļauties eirozonā nav mainīti, teica premjers.

Premjers gan piebilda, ka finanšu stabilitāte un budžeta deficīta samazināšana Latvijā ir nepieciešama "ar vai bez eirozonas". "Mums ir jāparāda sava atšķirība," teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu ir nodrošinājis savas valdības vienbalsīgu atbalstu referenduma rīkošanai par Eiropas Savienības (ES) samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu, trešdienas rītā paziņoja valdības preses sekretārs Elijs Mosials.

"Referendums notiks iespējami drīz tieši pēc tam, kad būs formulēti glābšanas vienošanās pamatpunkti," piebilda Mosials. Valdība arī akceptējusi Papandreu lēmumu rīkot parlamentā balsojumu par uzticību viņa valdībai, Mosials paziņoja reportieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!