Foto: Publicitātes foto
Eiropas Komisijai (EK) ir radušies jautājumi, vai Latvijai izdosies realizēt vilcienu projektu pašu noteiktajā termiņā, bet tie nav saistīti ar iepirkuma procedūras būtību vai sūdzībām par to, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Par iepirkuma procedūru saņemtā sūdzība no Šveices uzņēmuma "Stadler Rail Group" ("Stadler") vēl tiek skatīta, jo iesniedzējs to ir vairākkārt papildinājis, taču Latvijas pusei nav jāgaida tās iznākums, lai noslēgtu līgumu.

EK viedoklis, lai kāds arī tas gala rezultātā būtu, neliek pārtraukt iepirkuma procedūru, uzsvēra pārstāvniecībā.

Savukārt Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai LETA uzsvēra, ka Satiksmes ministrijai ir nepieciešams korekti sakārtot līgumprojektu, kas nepārkāptu nedz formāli ne idejiski iepirkumam pievienoto likumprojektu. Svarīgi arī, lai šā iepirkuma ietvaros netiktu radīti ES fondu projekta neattiecināmās izmaksas, norāda FM.

"Stadler" ir vīlies par Administratīvās rajona tiesas lēmumu atļaut turpināt apjomīgo jauno vilcienu iepirkumu. "Stadler" norāda, ka spriedums vēl nav stājies spēkā un uzņēmums lems par tā pārsūdzēšanu.

"Lai arī "Stadler" ir dziļi vīlies šajā tiesas spriedumā, kompānija to respektē. Tomēr ir jāatzīmē, ka šis tiesas lēmums vēl nav oficiāli stājies spēkā, jo turpmāko desmit dienu laikā procesā iesaistītajām pusēm to ir iespējams pārsūdzēt. Tikai lēmuma nepārsūdzēšanas gadījumā tas stāsies spēkā. "Stadler" ļoti rūpīgi vērtēs tiesas spriedumu un pēc tam arī pieņems lēmumu par turpmākajām darbībām," iepriekš skaidroja "Stadler" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

"Stadler" iepriekš uzsvēra, ka pretēji publiski izskanējušajai informācijai EK turpina vērtēt divas iesniegtās sūdzības saistībā ar AS "Pasažieru vilciens" (PV) izsludināto konkursu. Gadījumā, ja šīs sūdzības tiks apmierinātas, EK ir tiesības pārtraukt vai būtiski ierobežot šī iepirkuma finansējumu no Kohēzijas fonda līdzekļiem, norādīja Fīrmanis.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa 25.janvārī atļāva PV turpināt 429,24 miljonus latu vērto jauno vilcienu iepirkumu. Tiesa noraidīja "Stadler" lūgumu apturēt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmuma darbību līdz brīdim, kamēr tiesā pēc būtības nebūs izskatīta "Stadler" sūdzība par IUB lēmuma pamatotību, kas atļāva PV veikt šo par Latvijas vēsturē apjomīgāko dēvēto iepirkumu.

Pērn rudenī IUB atļāva PV slēgt līgumu ar Spānijas kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF) par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu.

25.janvārī pieņemtais tiesas lēmums 10 dienu laikā ir apstrīdams Administratīvajā apgabaltiesā.

PV iepirkums paredz līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Spānijas kompānija konkursā ieguvusi tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu. PV līgumu ar CAF par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu plānojusi parakstīt tuvākajās dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!