Foto: LETA

Esošā situācija ar cilvēku aizplūšanu no valsts prasa steidzamu un izlēmīgu rīcību, atzina "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna, komentējot piektdien publiskotos migrācijas datus.

Viņa norādīja, ka piektdien publiskotajos starptautiskās migrācijas datos nav daudz pārsteigumu.

"Jau iepriekšējie novērtējumi un operatīvie tautas skaitīšanas dati liecināja, ka 2011.gadā darba vai labākas dzīves meklējumos Latviju varētu būt pametuši apmēram 30‒40 tūkstoši iedzīvotāju. Tomēr interesants šķiet fakts, ka starptautiskā emigrācija no Latvijas reģioniem bija diezgan vienmērīga procentuāli no iedzīvotāju skaita ‒ no 1,26% līdz 1,61%. Turklāt procentuāli lielākas emigrantu plūsmas ir bijušas no Zemgales un Rīgas. Visticamāk, tas atspoguļo šo reģionu iedzīvotāju lielāku aktivitāti un mobilitāti. Savukārt Latgalē, kur pēdējās desmitgades laikā iedzīvotāju skaitā kritums bija vislielākais, iespējams, lielāko lomu spēlē iedzīvotāju novecošanās un iekšzemes migrācija, proti, uz Rīgu vai citām lielām pilsētām," klāstīja Strašuna.

Viņa arī pastāstīja, ka Latvijas ekonomikas izaugsme samazinās emigrācijas plūsmas, bet slimība jau ir tik nopietna, ka prasa ļoti stipras zāles, proti, steidzamu un izlēmīgu valsts rīcību – gan motivējot esošos iedzīvotājus nebraukt prom, gan arī veicinot jau aizbraukušo atgriešanos dzimtenē.

Tam ir nepieciešams vairāk un labāk apmaksātu darbavietu, kas savukārt prasa lielu ražīguma kāpumu ‒ tikai tā ir iespējams panākt ekonomikas izrāvienu. Tas nozīmē turpināt reformas ekonomiskajā, sociālajā, reģionālajā, izglītības politikā. Vai nu tagad, vai arī būs par vēlu, jo problēmas tikai samilzīs un iespējamie risinājumi kļūs arvien sāpīgāki, piemēram, daudz vēlāks pensionēšanās vecums un mazākas pensijas, liela imigrācija, paskaidroja Strašuna.

Viņa minēja, ka ir pozitīvi, ka beidzot notiek publiskas diskusijas un tiek gatavotas iestrādes par pabalstu sistēmas maiņu, industriālo politiku, reformām izglītības jomā. "Svarīgi, lai šis process neapstātos, un no runāšanas mēs tiktu arī pie aktīvākas darīšanas," uzsvēra Strašuna.

Jau vēstīts, ka pērn no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs izbraukuši 30 380 cilvēku, savukārt iebraukuši 7253 cilvēki, tādējādi kopējais iedzīvotāju skaits salīdzinājumā ar gada sākumu samazinājies par 1,13%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!