Foto: LETA

Ja Konkurences padome (KP) ļaus TV3 īpašniekam "Modern Times Group MTG AB" ("MTG grupa") iegādāties "Latvijas Neatkarīgo Televīziju" (LNT), tad "MTG grupa" "iebetonēs" jeb nostiprinās savu dominējošo stāvokli Baltijas valstīs, šādu viedokli portālam "Delfi" pauž mediju aģentūras "MediaHouse" vadītājs Juris Liepiņš, kurš arī bažījas par iespējamu reklāmas cenu pieaugumu.

Viņš vērš uzmanību faktam, ka komerctelevīziju TV3 un LNT darījums būtiski ietekmēs ne tikai reklāmas tirgu Latvijā, bet gan visu Baltijas reklāmas un mediju tirgu kopumā. Latvijas Reklāmas asociācija ir iesniegusi KP savus ieteikumus, kuri konkurences uzraugam būtu jāņem vērā, vērtējot LNT iegādes darījumu.

Liepiņš uzskata, ka "MTG grupas" galvenais mērķis, lemjot par TV3 sīvā konkurenta LNT iegādi, ir tieši tirgus palielināšana un "šajā gadījumā situāciju nedrīkst skatīt tikai Latvijas kontekstā".

Saskaņā ar 2011.gada reklāmas tirgus datiem, Baltijas televīziju (TV) reklāmas tirgus veidoja nedaudz vairāk kā 100 miljonus eiro (vairāk nekā 70 miljonus latu). "Ja tajā laikā būtu realizēts "MTG grupas" darījums ar LNT, tad koncerna TV tirgus daļa Baltijā būtu aptuveni 50%, lēš "MediaHouse" vadītājs.

"Šobrīd reklāmas tirgū situācija ir ļoti komplicēta ieņēmumu krituma dēļ. Līdz ar to pēc tam, kad Konkurences padome darījumu apstiprinās, var tikt palielināts komerctelevīziju reklāmas budžets. Tas var tikt panākts atsevišķu nosacījumu gadījumā, kurus var pieprasīt reklāmas devējs klientam. Kā arī zaudējumu samazināšana var tikt risināta nevis samazinot administratīvos izdevumus, bet gan palielinot reklāmas cenas. Visticamāk, uz citu mediju rēķina," uzskata Liepiņš.

Viņš arī prognozē, ka līdz ar šo darījumu pieaugs arī reklāmu skaits televīzijā. "Kas gala patērētājam nozīmē garākas reklāmas pauzes, bet atvērts paliek jautājums, kā reklāmas daudzums ietekmēs reklāmas efektivitāti?" bažījas "MediaHouse" vadītājs.

Jau vēstīts, ka "MTG grupa" šā gada sākumā parakstīja līgumu par 100% LNT iegādi. MTG nopirka trīs LNT piederošos televīzijas kanālus - LNT un TV5, kā arī Latvijas Mūzikas kanālu. Apvienošanas darījuma noslēgšanai ir jāsaņem atļauja no KP.

Savu atzinumu KP par iecerēto darījumu nesen sniedza Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP). Tā norādīja, ka neiebilstu apvienošanās darījumam, ja apvienošanās dalībniekiem tiktu izvirzīti vairāki nosacījumi - esošajiem kanāliem LNT un TV3 palikt bezmaksas virszemes apraidē, esošajiem kanāliem LNT un TV3 kā bezmaksas apraidē esošiem kanāliem katram atsevišķi ir saglabājamas neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, neizslēdzot iespēju, ka katrā vai vienā no kanāliem ziņas nodrošina neatkarīgais producents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!