Foto: LETA
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) līdzšinēja valdes vadītāja Žaneta Jaunzeme – Grende, kas šonedēļ paziņoja par šī amata atstāšanu, atzīst, ka viņai nav izdevies iesaistīt lielu uzņēmēju skaitu kameras darbā, un vilšanos sagādāja arī politiķu "dubultmorāle", veidojot budžetu un lemjot par nodokļu celšanu. "Ļoti tos melus pārdzīvoju, es to nevaru pieņemt," intervijā laikrakstam "Deina" atzinusi Jaunzeme – Grende.

Jaunzeme – Grende intervijā laikraksta "Diena" skaidrojusi, ka pirms trīs gadiem pieņēma izaicinājumu vadīt LTRK, lai veidotu dialogu ar valsti, un ticot - "ja tagad caurspīdīgi un atklāti, ar enerģiju to darīsim, tad taču tie Latvijas uzņēmēji stāsies kamerā". Viņa atzinusi, ka piesaistīt uzņēmējus kamerai, panākt lielāku līdzdalību viņai nav izdevies, kas arī bija viens no galvenajiem iemesliem amata atstāšanai.

LTRK pašlaik apvieno aptuveni 1000 biedru, "Iznāk, ka es aptuveni 1000 uzņēmēju vārdā cīnos arī par visiem pārējiem 49 000!" atzinusi Jaunzeme – Grende.

Jaunzeme – Grende paudusi, ka uzņēmēji nevēlas iesaistīties nevalstisko organizāciju darbā, ja neredz paši sev to labumu. "No uzņēmēju puses izjutu milzīgu spiedienu, ka neesam cīnījušies, lai nodokļus nepaaugstinātu, ka LTRK neko nevar un ka uzņēmēji paši sev neko nevar dabūt. Tā nav. Drīzāk domāju, ka tā ir mūsu mentalitāte - neiesaistīties. Varbūt tas ir iesakņojies no padomju laikiem: ja esi sabiedriski aktīvs, tu esi muļķis," klāstījusi Jaunzeme – Grende.

Taču viņasprāt, sabiedrībai ir jāiesaistās politikā vai nevalstiskajās organizācijās. "Ja cilvēki nekur aktīvi neiesaistās - ne sabiedriskajās, ne politiskajās organizācijās -, tad izmaiņu nebūs. Ja mums nepatīk, ka oligarhi maksā partijām, mums ir jāsaprot, ka mums par to būs jāmaksā, lai partijas kalpotu mums," klāstījusi LTRK vadītāja.

"Es patiešām ticēju, ka politiķi no diskusijās pirms vēlēšanām solītā pildīs vismaz pusi, bet gandrīz neko. Par budžetu, par nodokļiem, par sadarbību ar nevalstisko sektoru. Iestājās oktobris, un šķita, ka ir iestājies atsalums. Teicām, lai neceļ sociālo nodokli, ka var atrast alternatīvas, uz to bija politiķu atbilde, ka mēs koalīcijā nevaram vienoties. Tik ļoti tos melus pārdzīvoju, es to nevaru pieņemt. Tas ir viens no argumentiem [aiziešanai no LTRK] - nespēju pieņemt šo dubulto morāli. Kā es varu atkal no jauna runāt ar tiem cilvēkiem, ka es viņiem vairs neticu?" skaidrojusi Jaunzeme – Grende.

Viņa arī norādījusi, ka pašreizējais LTRK valdes loceklis, juridiskais direktors Jānis Endziņš ir ļoti laba kandidatūra vakantajam LTRK valdes vadītāja amatam, "padomei vienkārši ar viņu jāvienojas".
Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme – Grende nolēmusi pamest darbu LTRK. Jaunu organizācijas valdi uz trim gadiem apstiprinās LTRK Padome ārkārtas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!