Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pārliecināts, ka eirozona nesabruks, taču, ja Latvija vilcināsies un mēģinās nogaidīt ar eiro ieviešanu, vienotās Eiropas valūtas "klubs" varētu arī neuzaicināt valsti tajā iestāties, intervijā LNT raidījumam "900" sekundes atzina Rimšēvičs.

Viņš sacīja, ka par spīti bažām un baumām "eirozona" nesabruks, jo pašlaik piedzīvotās finanšu grūtības ir atsevišķu valstu problēmas. "Grieķija, Īrija, citas valstis, visas šīs lietas sametot vienā čupā, rada sajūtu, ka nu tūlīt viss sabruks, bet tā nav," viņš sacījis.

Centrālās Bankas vadītājs klāstījis, ka "eirozona" ir klubs, kurā vēlas redzēt stipras valstis, spēcīgas, ar stipru mugurkaulu, un, ja Latvija "sāks locīties" un mēģinās nogaidīt, iespējams, pēc tam to var neuzaicināt.

"Pastāv iespēja, ka šis klubs izdomas, ka tam pašam ir problēmas ar saviem biedriem, un jaunus biedrus neaicinās, bet ir arī viedoklis, ka jaunu biedru uzņemšana tikai spēcinās klubu," skaidroja Latvijas Bankas prezidents.

Jau vēstīts, Dienvideiropas valstis pārdzīvo finanšu krīzi - Grieķija bija spiesta lūgt starptautisko palīdzību, taču aizdevēji pieprasa no Atēnām stingru fiskālo disciplīnu, kas savukārt rada sabiedrības neapmierinātību un iekšpolitisko nestabilitāti, kuras dēļ Grieķijas parlaments nespēja izveidot valdību un 17.jūnijā notiks  ārkārtas vēlēšanas.

Spānija savukārt, visticamāk, būs spiesta glābt savas bankas. Problēmas pārdzīvo arī Itālijā, kuras ekonomikā sākusies lejupslīde.

Tikmēr Latvija plāno pievienoties eirozonai no 2014.gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!