Foto: Kadrs no video
Par Latvijas izeju no krīzes ASV tapusi multfilma, kur mūsu valsts nereti slavētie pūliņi recesijas pārvarēšanā ir pasniegti ne īpaši labvēlīgā gaismā.

Multfilmu veidojis prestižās Pulicera balvas saņēmējs amerikāņu karikatūrists Marks Fiors, un tā ir pieejama Sanfrancisko lielākā laikraksta "SanFrancisco Chronicle" interneta vietnē "sfgate.com".

Multfilmā ironizē, ka daudzi centrālo banku vadītāji un politiķi apbrīno taupības pasākumus tieši veiksmīgi īstenotās jostas savilkšanas dēļ Latvijā. Ar tās īstenoto taupību paveikts "liels darbs" – iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme pērn bijusi 5,5%. Taču lai nonāktu līdz šim "veiksmes stāstam", valsts ekonomiku vajadzējis sakapāt kā ar nazi.

Krīzes un taupības laikā valsts ekonomika būtiski saruka - par 25%, kas bija kā kritiens no klints. Baņķieri krīzē sargāti pretēji "stiprajiem" Latvijas ļaudīm, kuri pārcieta sāpīgo taupības nastu arī banku vietā. Bezdarbs pieauga līdz 20% un joprojām turas augstā līmenī, kas tiek uzskatīts par labu sasniegumu. Tūkstošiem cilvēku pameta valsti labākas dzīves meklējumos. "Jūs varat darīt tāpat - gūt baudu no sāpēm," ironizē multfilmā.

Tikmēr Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V) par ASV tapušo multfilmu savā mikroblogā "Twitter" raksta: ""San Francisko Chronicle" izsmej Latviju!? Būtu labāk ironizējuši par sevi un daudzām citām valstīm. Varam atbildēt? Mums ir izcili mākslinieki."

Jau vēstīts, ka par Latvijas izvēlēto ceļu krīzes pārvarēšanā ir pretrunīgi viedokļi. Starptautiskais Valūtas fonds un daudzas vadošas ekonomikas slavējušas Latviju par īstenotajiem taupības mēriem, kas ļāvuši valstij atgriezties uz tautsaimniecības izaugsmes ceļa.

Taču Latvijas īstenotajiem taupības mēriem netrūkst arī kritiķu, piemēram, viens no tādiem ir Nobela prēmijas laureāts ekonomikā ASV ekonomists Pols Krugmens, kurš nereti ironizējis par Latviju kā veiksmes stāstu izejai no recesijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!