Foto: Publicitātes foto
Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), kas pārstāv vairāk nekā 80 IKT nozares darba devējus, aicina Saeimu neapstiprināt Darba likuma grozījumus piedāvātajā redakcijā, darba devējam aizliedzot pieprasīt konkrētas svešvalodas prasmi. LIKTA uzskata, ka šādi grozījumi radīs papildu spriedzi uzņēmējdarbībā un mazinās konkurētspēju, portālu "Delfi" informēja LIKTA birojā.

LIKTA ir neizpratnē par Saeimā virzītajiem grozījumiem Darba likumā, kas paredz ierobežot darba devēju tiesības izvēlēties atbilstošus darbiniekus un kategoriski iebilst pret to tālāku virzīšanu. "Laikā, kad Latvijas uzņēmējiem ir jācenšas palielināt sava efektivitāte un konkurētspēja ne tikai lokāli, bet arī starptautiskā līmenī, šādi nepamatoti ierosinājumi var tikai samazināt Latvijas darba devēju spēju konkurēt starpvalstu tirgū, tie palielinās administratīvos izdevumus, kā arī samazinās ekonomisko aktivitāti valstī," uzskata LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

LIKTA uzsver, ka ar šādiem grozījumiem Darba likumā valsts nepamatoti iejaucas darba devēju kompetencē. "Demogrāfiskā slodze un uzņēmuma konkurētspējas nodrošināšana pieprasa, lai darba devējiem būtu iespēja darba tirgū izvēlēties atbilstošas kvalifikācijas speciālistu konkrēta amata pienākumu izpildei. Pretēji likuma grozījumu virzītāju iecerei, aizliegums pieprasīt konkrētas svešvalodas zināšanas neradīs apstākļus, lai latviešu valoda tiktu plašāk lietota. Šis mērķis jāpanāk ar visaptverošas integrācijas politiku, lai radītu sistēmu latviešu valodas nostiprināšanai un attīstībai," uzskata Bāliņa.

Turklāt iesniegtie grozījumi Darba likumā otrajā lasījumā izskatīšanai Saeimas plenārsēdē 17.maijā faktiski dublē jau šobrīd Darba likumā ietvertās tiesību normas, kas nodrošina personām iespēju efektīvi aizstāvēt savas tiesības un intereses, ja tās tiek diskriminētas, piemērojot nepamatotas prasības pēc valodas zināšanām, uzkata LIKTA pārstāvji.

LIKTA ir profesionāla nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998. gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari − elektroniku, datoru aparatūru un programmatūru, telekomunikācijas un pakalpojumu sniedzējus. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības izveidi un nozares attīstību Latvijā. LIKTA apvieno vairāk nekā 200 biedrus − nozares uzņēmumus un organizācijas, kā arī individuālos biedrus un asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!