Foto: stock.xchng
Lai palielinātu iespēju iedzīvotājiem iegādāties piena produktus un pasargātu zemniekus no zaudējumiem, kooperatīvā savienība "Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība" (LPCS) gadskārtējā kongresā nolēma aicināt valdību un parlamentu samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi aprites piena produktiem, informēja LPSC.

Pirmdien notikušajā LPCS kongresā tā dalībnieki nonāca pie secinājuma, ka viens no risinājumiem, kā panākt, lai piensaimniecības nozare sekmīgi pārdzīvotu ekonomiski grūtos laikus un gan zemnieki, gan piena pārstrādes uzņēmumi neciestu zaudējumus, ir ieviest pazeminātu PVN likmi ātrās aprites piena produktiem no 2013.gada.

"Pasaulē un līdz ar to arī Latvijā patlaban piena kā izejmateriāla cena krītas, zemniekiem un piena pārstrādātājiem ražošanas izdevumi pieaug, radot būtiskus zaudējumus. Nav zināms, cik ilgi vēl piena cena kritīsies, tomēr ir skaidrs, ka izmaksas arī turpmāk tikai pieaugs un cietīs gan zemnieki, gan arī piena pārstrādātāji. Tāpēc ir jādara viss iespējamais, lai pasargātu mūsu piena pārstrādātājus un ražotājus no vēl lielākiem zaudējumiem un piensaimniecības nozare pārdzīvotu grūtos laikus. Būtisks problēmas risinājums ir PVN likmes samazināšana ātrās aprites piena produktiem, kā tas ir vairākās citās Eiropas Savienības valstīs," uzsver LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

LPCS biedri ir gandarīti, ka šajā virzienā jau ir sperts svarīgs solis – veikalu tīkli ir piekrituši samazināt piena produktu cenas, ja tiem tiks samazināta PVN likme.

LPCS biedri ir pārliecināti, ka ieguvēji būs ne tikai piena ražotāji un pārstrādātāji, bet arī patērētāji, jo piena produkti kļūs pieejamāki. Lielāks piena produktu patēriņš savukārt veicinās peļņas pieaugumu zemniekiem un piena pārstrādātājiem, kas ir būtiski laikā, kad pieaug saimnieciskās darbības izdevumi.

LPCS biedri interesējās arī par citiem iespējamajiem valsts atbalsta pasākumiem, kas stiprinātu Latvijai svarīgo tautsaimniecības nozari - piemēram, par iespēju atbalstīt specifiskus projektus (inovatīvus risinājumus, produkciju ar augstu pievienoto vērtību u.tml.), par iespējām palielināt finansējuma apjomu Pārtikas veterinārajam dienestam 2012. gadam, lai kaut daļēji realizētu apritē esošā svaigpiena kvalitātes uzlabošanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!