Foto: F64
"Saeimas priekšvēlēšanu gaisotne izšķirīgu jautājumu un konfliktu risināšanā nekad nav novedusi pie pārdomātu un pamatotu lēmumu pieņemšanas, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš, noraidot nepieciešamību sasaukt ārkārtas valdības sēdi, lai izlemtu nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" likteni.

Jautājums par "airBaltic" finanšu situāciju, darbības novērtējumu, kompānijas attīstības iespējām un akcionāru krasi atšķirīgajām pozīcijām nav negaidīts vai pārsteidzošs, norāda Valsts prezidents, komentējot bijušā satiksmes ministra, par oligarhu dēvētā politiķa Aināra Šlesera aicinājumu steidzami sasaukt valdības sēdi par "airBaltic".

"Šobrīd uzņēmumā izveidojušās situācijas pamatā ir valstij kā akcionāram neizdevīgais akcionāru līgums, kas, kopš tā noslēgšanas brīža, un arī pēc tā grozīšanas šobrīd aktuālajā redakcijā, faktiski ir darbojies kā detonators, kuru neviens no akcionāriem tā arī nav spējis vai arī nav vēlējies apturēt," par prezidenta viedokli portālu "Delfi" informēja Prezidenta preses dienests.

Tomēr lēmumus par valdības sēžu sasaukšanu pieņem Ministru prezidents, un tā ir viņa atbildība, norāda prezidents, atgādinot arī par priekšvēlēšanu laiku, kas diemžēl, ir brīdis, kad politiķi, tiecoties pēc vēlētāju balsīm, cenšas izmantot jebkuru valstiski nozīmīgu vai jūtīgu jautājumu.

Jau ziņots, ka "airBaltic" ir nonākusi finanšu grūtībās. Aviokompānijas neauditētais 2010.gada pārskats liecina, ka "airBaltic" zaudējumi pērn bija 34,2 miljoni latu. Šobrīd nacionālajai lidsabiedrībai esot pats zemākais pamatkapitāls un pašu kapitāls, salīdzinot ar citām Eiropas aviokompānijām.

Valdība pirms trim nedēļām pieņēma konceptuālu lēmumu glābt maksātspējas problēmās nonākušo "airBaltic", izvirzot vairākus priekšnosacījumus valsts naudas ieguldīšanai aviokompānijā, tostarp prasot lidsabiedrības prezidenta Bertolta Flika nomaiņu lidsabiedrības vadītāja krēslā.

Šonedēļ Ministru kabinets lēma jautājumu par aviokompānijas glābšanu un tās pamatkapitāla palielināšanu skatīt pēc vēlēšanām. Jautājums šonedēļ atlikts, jo ar aviokompānijas privāto akcionāru SIA "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) vēl nebija panākta vienošanās par valdības izvirzītajiem nosacījumiem, lai valsts lidsabiedrībā ieguldītu papildu naudu.

"airBaltic" lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder lidsabiedrības prezidentam Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management". Bahamu kompānija kļuva par BAS daļu īpašnieku pērn decembrī.

Šonedēļ klajā nāca ziņas, ka nezināmam investoram pārdotas vēsturiski nedzēstas "airBaltic" akcijas, un līdz ar to valsts, iespējams, ir zaudējusi ietekmi aviokompānijā. Par tam samaksājis Luksemburgā reģistrēts uzņēmums, kas saistīts ar Krievijas izcelsmes miljonāra Vladimira Antonova biznesu. Valsts vēlējās tiesas ceļā panākt liegumu rīkoties ar šīm akcijām, taču pirmās instances tiesa lūgumu noraidīja.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!