Foto: Publicitātes foto
Rūpniecības aktivitāte oktobrī, salīdzinot ar septembri, samazinājās par 0.9%. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, rūpniecības produkcijas izlaide bija par 5.1% augstāka. Pieauguma pamatā ir kokapstrādes un metālapstrādes, divu lielāko apakšnozaru, spējas kāpināt izlaidi.

Labi rādītāji vērojami arī mašīnbūvei. Uz kopējā kāpuma fona vairākās nozarēs vērojams izlaides kritums. Tā izejvielu dārdzība un to trūkums joprojām iespaido ķīmijas rūpniecības ražošanas apjomus. Kuģu būve turas uz remontdarbiem, jo trūkst jaunu pasūtījumu. Jācer, ka īstenosies pirms kāda laika izziņotais pasūtījums par jaunu kuģu būvi, kam būs būtisks ieguldījums visas rūpniecības, gan grūdiens apakšnozares attīstībai. Savukārt mēbeļu ražotāji varētu sākt izjust pieprasījuma samazināšanos.

Situācija nozarēs saglabāsies pietiekami atšķirīga. Galveno toni turpinās noteikt lielāko apakšnozaru spēja noorientēties mainīgajos tirgus apstākļos. No eiro zonas parādu krīzes ietekmes būs grūti izvairīties. Tomēr jaunus apvāršņus paver Āzijas reģions – Japāna, Ķīna. Šajos tirgos varētu būt labs pieprasījums pēc metālapstrādes un kokrūpniecības produkcijas. Visu noteiks konkurētspēja. Lai arī atsevišķās nozarēs vērojama izlaides samazināšanās, joprojām labvēlīgā cenu dinamika nodrošina labu apgrozījuma pieaugumu.

Tomēr augstās cenas sāk atsaukties arī uz pieprasījumu. Nākamā gada nenoteiktība ietekmēs arī visas nozares attīstības perspektīvas. Izlaides pieaugums saglabās inerci, bet pārdot saražoto produkciju kļūst arvien sarežģītāk, jo pieaug gan uzņēmēju, gan patērētāju piesardzība. Sagaidāms, ka izaugsmes temps turpinās palēnināties, bet neskatoties uz grūtībām eksporta tirgos, pieaugumu varētu noturēt arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!