Foto: F64

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka nākamgad būtu vērtīgāk gadu nevis samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), bet gan dubultot neapliekamo minimumu, kas pašlaik ir 45 lati mēnesī, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis ministrs.

"Man ir divi pašmērķi. Viens no tiem – 2014. gadā sasniegt bezdeficīta budžeta līmeni, otrs – uz to pašu brīdi samazināt darbaspēka nodokļus par 100 līdz 150 miljoniem latu. Par 2013. gadu mēs vēl paskatīsimies… Konkrētu nodokļa samazinājuma trepi es tagad atsakos nosaukt, jo tas lielā mērā atkarīgs no Grieķijas risinājuma. Ja nebūtu Grieķijas faktora, mēs jau tagad ar uzņēmējiem varētu runāt, kā, sākot ar 2013. gadu, mazināt IIN trepi, bet tagad ir mazliet par agru," klāstīja Vilks.

Viņš skaidroja, ka nodokļa sloga mazināšana būs atkarīga no budžeta deficīta līmeņa un ekonomikas izaugsmes – "ja šo gadu izdosies pabeigt ar 2,5% lielu izaugsmi un 1,8% budžeta deficītu, bet nākamgad varētu deficītu padzīt zem 1%, tad varētu skatīties, cik lielā mērā var mazināt darbaspēka nodokļus".

Pēc ministra domām, ir jādubulto neapliekamais minimums, kas šobrīd ir 45 lati mēnesī, un atvieglojumi par apgādājamajiem – "šī lieta man būtu pati svarīgākā uz 2013. gadu". "IIN kopējo likmi tādā gadījumā mēs nevarētu mainīt, jo šāds solis tāpat prasītu tuvu 100 miljoniem," skaidroja ministrs.

"Dubultojot neapliekamo minimumu 2013. gadā un atliekot IIN likmes samazināšanu par diviem procentpunktiem uz 2014. gadu, tiem, kuri saņem mazākas algas, gada ienākumus tas palielinātu apmēram par 500 latiem – Latgalē tā ir pat ļoti liela summa," skaidroja ministrs.


Jau ziņots, ka arī premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš vairākkārt pauda, ka nākotnē pakāpeniski varētu mazināt darbaspēka nodokli. Viņaprāt, darbaspēka nodokļu likmes ir jāsamazina līdz līmenim, kas būtu salīdzināmas ar kaimiņvalstīm, lai Latvija šajā jomā būtu konkurētspējīga. Dombrovskis iepriekš paudis, ka jau 2013.gada budžetā varētu iestrādāt grafiku, kā pakāpeniski nodokļu slogu darbaspēkam samazināt. "Skaidrs, ka to nevarēs izdarīt viena vai divu gadu laikā.

Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata, ka darbaspēka nodokļi ir Latvijas ekonomikas lielākais attīstības šķērslis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!