Foto: LETA

VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") četras komercaktīvu paketes, izsakot visizdevīgāko piedāvājumu, ir iegādājušās AS "Swedbank" un AS "SEB banka", piektdien paziņoja Finanšu ministrija (FM).

"Swedbank" izteica vislabāko piedāvājumu par trīs komercdaļām, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija. Savukārt vislabākais piedāvājums par pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi bija "SEB banka" grupas uzņēmumam "SEB Wealth Management".

Līdz ar to līgumi par atbilstošo komercdaļu iegādi tika noslēgti ar "Swedbank" un "SEB Wealth Management".

"SEB Wealth Management," pārņems "Hipo Fondi" pensiju 2. līmeņa plānu "Safari", "Jūrmala" un "Rivjēra" pārvaldīšanu, atbilstoši to līdzšinējai ieguldījumu stratēģijai. "SEB Wealth Management" valdes priekšsēdētājs Pāvils Misiņš uzsver, ka pensiju 2. līmeņa pārvaldnieka maiņas gaitā klientiem nebūs nekādas papildu darbības. Plānu pārņemšana un pārvaldnieka maiņa notiks pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atzinuma saņemšanas, par ko katrs klients saņems personīgu skaidrojošu vēstuli no VSAA.

"Pārņemot sadarbību ar klientiem, mēs turpināsim "Hipo Fondi" iedibinātās labās pārvaldīšanas tradīcijas un papildināsim tās ne vien ar SEB grupas starptautisko kompetenci, ko apliecina labie ienesīguma rādītāji ilgtermiņā, bet arī ar sabalansētās stratēģijas plāna piedāvājumu, kas būs jauna iespēja "Hipo Fondi" pensiju 2. līmeņa dalībniekiem, bez tam SEB Wealth Management pārvaldītajiem pensiju 2. līmeņa plāniem ir vienas no zemākajām pārvaldīšanas komisijām tirgū, kas nav mazsvarīgi mūsu klientiem," uzsvērsi Misiņš.

"SEB Wealth Management" jau šobrīd uzticējušies vairāk kā 246 tūkstoši jeb 22% pensiju 2. līmeņa dalībnieku, kas naudas izteiksmē veido vairāk nekā 200 miljonus latu no kopējiem pensiju 2. līmeņa plānu dalībnieku līdzekļiem.

"Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis skaidro, ka "Hipotēku bankas" klientiem šobrīd ikdienas apkalpošanā nekas nemainās, jo pāreja notiks pakāpeniski līdz gada beigām un klienti tiks savlaicīgi informēti par to, kādi soļi būs jādara pārejas procesā. Klientu apkalpošanai "Swedbank" izmantos jau esošo savu filiāļu tīklu un elektroniskos kanālus. Nav plānots iegādāties "Hipotēku bankas" filiāļu tīklu, jo tas paliek esošajā "Hipotēku bankas" infrastruktūrā.

"Swedbank" iegādājies "Hipotēku bankas" komercdaļas aktīvus - privātpersonu un uzņēmumu apkalpošanas biznesu, kā arī līzinga kompāniju "Hipolīzings". "Hipotēku bankas" attīstības programmu klientu apkalpošana joprojām paliek "Hipotēku bankā".

Pircēju atlases procesā tika uzrunāti vairāk nekā 100 potenciālie pretendenti. Pircēju atlases procesā svarīgākie kritēriji bija iespējami labākā cena, kā arī augsta reputācija un stabilitāte.  Iesaistītās puses - Finanšu ministrija, konsultants "SEB Enskilda" un "Hipotēku banka" ir darījušas visu iespējamo, lai esošajā ekonomiskajā situācijā tiktu noslēgts labākais un izdevīgākais darījums, kas Hipotēku bankas komercdaļas klientiem arī turpmāk nodrošinās banku pakalpojumus un servisu visaugstākajā līmenī.

Piektdien parakstīts pārdošanas līgums un turpmāko sešu mēnešu laikā notiks sagatavošanās klientu pārejas procesam, kas provizoriski tiks realizēta līdz gada beigām. Līdz ar to, šobrīd vēl nav iespējams nosaukt darījumu gala summu. To varēs izdarīt pēc darījumu pilnīgas noslēgšanas - klientu pārejas uz jaunajām bankām līdz šā gada beigām, kā arī lēmuma pieņemšanas par atlikušajām divām komercaktīvu paketēm, par kuru pārdošanu sarunas ar investoriem vēl turpināsies. Šobrīd tiek gatavoti šo pakešu aktīvu vērtējumi, lai lemtu, vai valstij ir izdevīgi tos pārdot jeb paturēt savā īpašumā.

Saistībā ar plānoto komercdaļas pārdošanu notiks bankas aktīvu pārvērtēšana. Kapitāla rādītāju izpildes nodrošināšanai bankas kapitāls saskaņā ar Saeimas piekrišanu tika palielināts par 25 miljoniem latu. Šie līdzekļi ir nepieciešami pārveides procesa sekmīgai realizācijai un visu komercaktīvu pārdošanai. Saeimas lēmums par bankas kapitāla palielināšanu nekādā veidā neietekmē šā gada budžeta deficītu, jo līdzekļi tika ieplānoti jau pērnā gada budžetā.

Šobrīd, kā arī visā pārveides procesa gaitā "Hipotēku banka" turpina strādāt stabili un droši, nodrošinot klientiem pakalpojumus gan komercsegmentā, gan realizējot valsts attīstības programmas. "Hipotēku banka" ir gatava realizēt komercdaļas pārdošanas procesu, nodrošinot visu līgumsaistību izpildi un pakalpojumu pieejamību klientiem. Klientiem pāreja uz jauno banku tiks organizēta pietiekami ilgā laika periodā. Par visām nepieciešamajām darbībām klienti personīgi saņems informāciju pa pastu, uzsver FM.

"Hipotēku bankas" pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot "Hipotēku bankas" infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaicīgi nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību. Pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības uzsākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem MK apstiprinātu programmu ietvaros.

Tā kā attīstības institūcijai galvenokārt ir papildinoša loma un tai nav jākonkurē ar citiem tirgus dalībniekiem, "Hipotēku bankas" daļai, kas nav tieši saistīta ar attīstības funkciju veikšanu, t.i. komercdaļai tiks nodrošinātas attīstības iespējas privātajā sektorā.

Kā ziņots, pagaidām lēnāk noritot darbs pie atlikušo divu pakešu - abu "Hipotēku bankas" nekustamo īpašumu struktūru pārdošanas. Taču interese par šo aktīvu iegādi no investoru puses ir, un to pārdošanas līgumu nosacījumi skatīšanai valdībā varētu tikt iesniegti augustā, teica Krūtainis.

Jau ziņots, ka valdība pērn rudenī vienojās par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Bankas komercdaļa sadalīta un tiek pārdota sešās paketēs.

Uz "Hipotēku bankas" bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!