Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda "MMM" atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) licences.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē FKTK rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu "MMM-2011", kura dibinātājs ir Sergejs Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

Kā novēroja biznesa portāls "Nozare.lv", "MMM" turpina Latvijā piedāvāt savus pakalpojumus, reklamējot tos daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās.

Kā informēja FKTK pārstāve Agnese Līcīte, FKTK piektdien tikās ar "MMM" dalībnieku, kurš komisijai skaidroja šī veidojuma darbības principus. Sarunas laikā FKTK secināja, ka veidojumam ar nosaukumu "MMM" ir finanšu piramīdas pazīmes.

"Jebkuras finanšu piramīdas mērķis ir tās dibinātājiem gūt materiālu labumu no personām, kas piramīdai būs pievienojušies vēlāk, un piramīdas darbība balstās tikai uz tās spēju piesaistīt arvien jaunus dalībniekus. Beidzoties naudas plūsmai, t.i., vairs nespējot piesaistīt jaunus dalībniekus, beidz pastāvēt arī pati finanšu piramīda, un tie dalībnieki, kas pievienojušies piramīdai kā pēdējie, savus līdzekļus pilnībā zaudē. Līdz ar to ikviens, kurš ir finanšu piramīdu dalībnieks, atbalsta citu cilvēku apkrāpšanu," skaidroja Līcīte.

Viņa norādīja, ka iedzīvotājiem vajadzētu uzmanīties un neiesaistīties finanšu piramīdā, jo tur ieguldītā nauda var tikt pilnībā zaudēta. FKTK šādus veidojumus neuzrauga, līdz ar to finanšu piramīdas dalībnieks netiek nekādā veidā valstiski aizsargāts.

FKTK ir atkārtoti informējusi Valsts policijas Galveno kriminālpolicijas pārvaldi par "MMM" un Mavrodi aktivitātēm Latvijā. Komisijā ir vērsušies arī iedzīvotāji un ziņojuši par dzīvojamo māju kāpņu telpās izvietotām "MMM" reklāmām. Tāpat komisijai ir zināms par sociālajā tīklā "Twitter" lietotāja "MMM Latvija" sākto reklāmas kampaņu, aktīvi tvītojot gan par šī veidojuma izdevīgumu, gan piedāvājot naudu par sekošanu šim "Twitter" kontam.

Jau ziņots, ka Mavrodi 90.gados no Krievijas iedzīvotājiem izkrāpa miljardiem dolāru.

MMM, "MMM-Fondi", "MMM-Invest" dibinātājs un vadītājs Mavrodi no 1993. līdz 1995.gadam sertifikātu, akciju un tā dēvēto MMM biļešu pirkšanas un pārdošanas aizsegā no iedzīvotājiem izkrāpa īpašumus vairāk nekā 250 miljardu nedenominēto rubļu apmērā.

Pirmo reizi krimināllietu pret Mavrodi ierosināja 1994.gadā par nodokļu nemaksāšanu 100 miljonu dolāru (54,10 miljonu latu) apmērā, bet nākamajā gadā - par krāpšanu. 1994.gada augustā viņš nokļuva cietumā, taču tika atbrīvots, jo kļuva par Krievijas Valsts domes deputātu, bet vēlāk pat kandidēja uz Krievijas prezidenta amatu 1996.gada vēlēšanās.

Apsūdzībās par krāpšanu viņš tika arestēts 2003.gadā, bet 2007.gadā atbrīvots. Tiesa lika viņam investoriem atmaksāt miljoniem dolāru un liedza darboties finanšu jomā.

Pēc provizoriskiem datiem, MMM mahināciju dēļ cietuši aptuveni 25 miljoni Krievijas iedzīvotāju, kas kopsummā zaudēja 250 miljardus rubļu. Par cietušajiem šajā lietā tika atzīti 60 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!