Foto: DELFI

Latvijas degvielas tirgotāja "Statoil" degvielas izpildes stacijās (DUS) benzīna un dīzeļdegvielas cena trešdien paaugstināta par santīmu, tādejādi arī 95.markas benzīna litra cena pārsniegusi psiholoģisko lata robežu, liecina "Statoil" sniegtā informācija.

Pieprasītākās 95.markas benzīna litrs "Statoil" DUS no trešdienas maksā 1,009 latu, bet dīzeļdegvielas "D-Fortis" cena pietuvojusies lata slieksnim, un šī degviela no trešdienas "Statoil" benzīntankos maksā 99,9 santīmus litrā, liecina "Statoil" mājaslapā pieejamā informācija.

98.markas benzīna cena trešdien paaugstinājusies līdz 1,039 latam par litru. 98.markas benzīna cena psiholoģisko lata robežu pārsniedza februāra pirmajā pusē.

"Delfi" novēroja, ka "Neste" un "Dinaz" benzīntankos 95.markas benzīna cena nav pārsniegusi lata robežu. Abu uzņēmumu degvielas uzpildes stacijās šīs markas degviela maksā 0,997 latus litrā. Arī dīzeļdegviela ir vienā cenā – 0,987 lati par litru.

"Statoil" skaidro, ka aizvadītajās nedēļās gan benzīna, gan dīzeļdegvielas cenas Eiropā turpināja palielināties, sasniedzot jaunus rekordus. Vairākās Eiropas valstīs pēdējo nedēļu laikā degvielas cenas degvielas uzpildes stacijās ir sasniegušas vēsturiski augstākos līmeņus.

Degvielas cenu pieaugumu pasaulē galvenokārt ietekmē pozitīvās ziņas par Grieķijas finansiālās un ekonomiskās situācijas risināšanu, nerimstošais saspīlējums Persijas līcī pēc ziņas par ASV bāzes kuģa tuvošanos reģionam, kā arī pozitīvie ASV un Vācijas makroekonomiskie dati.

Visstraujāk palielinājās benzīna cena - šobrīd tā ir virs 1160 ASV dolāriem (virs 600 latiem) par tonnu. Janvāra sākuma benzīna cena bija ap 950 dolāriem (ap 500 latiem). Dīzeļdegvielas cena arī ir pieaugusi un sasniegusi 1065 ASV dolāru (vairāk nekā 500 latu) atzīmi, janvārī tā bija ap 950 ASV dolāri par tonnu.

Vienlaikus ir palielinājies ASV dolāra kurss, kas kopš marta sākuma ir pieaudzis no 52,3 santīmiem līdz nepilniem 54 santīmiem, norāda "Statoil".

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns portālam "Delfi" sacīja, ka pašreizējo degvielas cenu Latvijā galvenokārt ietekmē gan pozitīvi, gan negatīvi pasaules notikumi. Patlaban ir grūti prognozēt turpmāko degvielas cenu dinamiku, jo tas ir atkarīgs no tā, kas notiks lielajās naftas eksportētājvalstīs Irānā un Sīrijā, sacīja asociācijas valdītājs.

Viņš akcentēja - ja situācija nemieru pārņemtajā Sīrijā atrisināsies un tiks atrisinātas domstarpības ar Irānu, tad degvielas cenām vairs nevajadzētu pieaugt. "Tad naftas produktu un arī degvielas cenas varētu pat samazināties," teica Stirāns. Turpretim, ja saspīlējums Sīrijā un attiecībās ar Irānu nemazināsies vai saasināsies vēl vairāk, tad degvielas cenas turpinās pieaugt.

Stirāns piebilda, ka "sliktākā scenārija" gadījumā naftas produktu cenas var dubultoties. Tas saskaņā ar pesimistiskākajām prognozēm var notikt, ja Irāna izpildīs savus draudus un nobloķēs naftas plūsmu caur Ormuzas šaurumu – pa to pasaulē nonāk 20% no kopējā naftas patēriņa. "Ja piepildīsies šis ļaunākais scenārijs, tad naftas produktu cena varētu dubultoties un degvielas cena pieaugt vēl par 40-50 santīmiem litrā," teica LDTA vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!