Foto: LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) aicinājumam ieteikt pārstāvjus Rīgas brīvostas valdes locekļa amatam, kurā pašreizējam EM pārstāvim Rīgas domes deputātam Olafam Pulkam (V) maija sākumā beidzās pilnvaru termiņš, ir atsaukušās divas uzņēmējus pārstāvošās nevalstiskās organizācijas, piedāvājot šim amatam kopumā astoņus kandidātus, portālu "Delfi" informēja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe.

Viņa norāda, ka kandidātus darbam Rīgas brīvostas valdē ir nominējušas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Ārvalstu investoru padome (ĀIP) Latvijā. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) informējusi, ka tā neplāno virzīt kandidātu Rīgas brīvostas valdei, kas pārstāvētu valsts intereses. Vienlaikus LDDK uzsvērusi, ka tā augstu novērtē EM iniciatīvu Rīgas brīvostas valdes locekļu kandidātu atlasi veikt konsultācijās ar uzņēmēju organizācijām, vadoties pēc skaidri noteiktiem kritērijiem.

Grūbe norāda: pēc tam, kad būs izvērtēti saņemtie CV un motivācijas vēstules, plānotas tikšanās ar uzņēmēju organizāciju ieteiktajiem kandidātiem, kas atbilst Pavļuta pārstāvētās Reformu partijas jau agrāk nosauktajiem kritērijiem. Kandidātam jābūt augstākā izglītība vadības zinībās, jurisprudencē, finanšu vadībā, ekonomikā vai citā radniecīgā jomā. Tāpat pretendentam jābūt vismaz piecu gadu darba pieredzei ar jurisprudenci, ekonomiku, uzņēmējdarbību vai organizāciju vadību saistītās jomās, kā arī labai personiskai un profesionālajai reputācijai.

Iecerēts, ka jautājums par jaunā Rīgas brīvostas valdes locekļa iecelšanu Ministru kabinetā tiks skatīts tuvāko nedēļu laikā, norāda Grūbe.

Savukārt EM rosinātos priekšlikumus ostu darbības uzlabošanai pagaidām izteikusi ĀĪP Latvijā un savās motivācijas vēstulēs - arī LTRK ieteiktie kandidāti Rīgas brīvostas valdes locekļa amatam. Savukārt LDDK norādījusi, ka tā atbalstītu diskusiju par ostu darbības uzlabošanu, kurā būtu iesaistīti nozares profesionāļi, partneri no valsts, pašvaldību un uzņēmēju organizāciju puses. Saņemtie priekšlikumi tiks apkopoti un iesniegti Satiksmes ministrijai un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

EM norāda, ka LDDK, LTRK un ĀIP Latvijā ir lielākās un nozīmīgākas uzņēmēju apvienības Latvijā, ar kurām ministrija regulāri un cieši sadarbojas dažādos ekonomiskās politikas jautājumos.

"Delfi" jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs maina otrajā pusē paziņoja, ka grasās Pulka vietā darbam Rīgas brīvostas valdē virzīt bezpartejisku uzņēmēju organizāciju pārstāvi. Šim amatam piemērotākais kandidāts tiks izvēlēts konsultāciju procesā ar LDDK, LTRK un ĀIP Latvijā.

EM pašreizējam pārstāvim Rīgas brīvostas valdē Pulkam šā gada 8.maijā beidzās pilnvaru termiņš ostas valdes amatā. Pavļuts licis noprast, ka Pulku atkārtoti nevirzīs Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā. Ministrs vēlējās Pulka nomaiņu jau šā gada sākumā, jo bija nemierā ar viņa darbu pretrunīgajā Spilves pļavu iznomāšanas lietā, kurā osta iznomāja zemi ar ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu saistītajai firmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!