Foto: F64
Rīgas dome iesniegusi Rīgas apgabaltiesā pieteikumu par "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesa pasludināšanu, informē domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Pašvaldība skaidro, ka ir izmantojusi visas likumā noteiktās procedūras, lai atgūtu savu universālo termiņnoguldījumu desmit miljonu latu apmērā. Tā kā banka uz domes soļiem nav reaģējusi un naudu nav atmaksājusi, Rīgas dome uzskata, ka ir konstatēta likumā noteiktā bankas maksātnespējas pazīme un ir pamats iesniegt pieteikumu par bankas maksātnespējas procesa ierosināšanu un pasludināšanu par maksātnespējīgu.

"Tā kā FKTK atteicās iesniegt maksātnespējas pieteikumu, savukārt publiskā telpā ir informācija, ka FKTK pieteikums vismaz divas reizes ir atstāts bez virzības, Rīgas domes tomēr uzskata, ka ir lietderīgi iesniegt maksātnespējas pieteikumu, lai varētu ierosināt bankas maksātnespēju, jo tikai ar maksātnespējas procesa ierosināšanu tiek nodrošināts aizliegums rīkoties ar bankas mantu," skaidrots domes paziņojumā.

Dome prasa par Krājbankas maksātnespējas iestāšanās datumu noteikt 2011. gada 21. novembri, tas ir, datumu, kad tika faktiski apturēta bankas darbība, bet ne vēlāku kā 2011. gada no 22. novembri, jeb datumu, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņoja par noguldījumu nepieejamību, kas norāda uz bankas faktisko maksātnespēju.

Jau ziņots, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Vēlāk FKTK iesniedza tiesā Krājbankas maksātnespējas pieteikumu, taču nepareizi noformētu dokumentu dēļ tas tika atstāts bez virzības.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!