Foto: DELFI

Lai gan Polijas energokompānija "Polska Grupa Energetyczna" (PGE) pērnā gada nogalē paziņoja par lēmumu iesaldēt savu dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, tā tomēr joprojām seko situācijai un, kad tiks parakstīts koncesijas līgums, varētu pieņemt lēmumu atgriezties, prognozējis Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

"Domāju, ka Polijas puse noteikti seko līdzi situācijai. Esam spēruši ļoti svarīgu soli - parafējuši koncesijas līgumu. Manuprāt galīgie Polijas puses lēmumi iespējami jau pēc tam, kad šis līgums būs parakstīts. Tādas ir manas prognozes, bet prognozēšana ir ļoti nepateicīga lieta," viņš sacījis žurnālistiem pēc valdības sēdes, piebilzdams, ka Lietuva neapšaubāmi ir ieinteresēta, lai Polija atgrieztos.

Jau ziņots, ka Lietuva piektdien parafēja jaunās Visaginas AES būvniecības koncesijas līgumu ar kompāniju "Hitachi".

Šobrīd aptuveni 100 lappušu biezā dokumenta detaļas netiek izpaustas. Tas tiks publiskots aptuveni pēc mēneša, kad līgumu apstiprinās valdība. Tālāk tas tiks nodots tālāk Seimam. Ja parlaments šo dokumentu pieņems, to domāts parakstīt līdz 28.jūnijam.

Tad iecerēts parakstīt arī akcionāru līgumu, kurā kodolspēkstacijas tirgus daļas tiktu sadalītas starp "Hitachi", Igauniju, Latviju, Lietuvu un, iespējams, arī Poliju.

Lēsts, ka kopējā investīciju summa šai projektā sasniegtu piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu). Šobrīd paredzēts, ka jaunā kodolspēkstacija elektroenerģiju sāks ražot 2021.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!