Foto: DELFI

Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" bijušā privātā līdzīpašnieka "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespēju nesekmīgi prasījušā SIA "Veriko" vienīgais valdes loceklis, Valkas novada domes deputāts Aivars Sjademe (VL-TB/LNNK) reģionālajam laikrakstam "Ziemeļlatvija" klāsta, ka devis parakstu nesniegt informāciju par finanšu darījumiem, tāpēc neskaidro "Veriko" no Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā uzņēmuma "INPO 13" saņemto 74 tūkstošu eiro aizdevumu, kā arī neatklāj, kam "Veriko" pērnvasar pārdevis.

"Ar Šķēli un [bijušo "airBaltic" prezidentu un līdzīpašnieku caur BAS] Bertoltu Fliku man nav nekādas saistības. Īsti nesaprotu, ko nozīmē - pastarpināta saistība. Tāds biznesmenis kā Šķēle ir iesaistīts daudzos biznesos. Es nezinu, vai viņam ir dalība arī pie tiem, ar kuriem mēs sadarbojamies, bet katrā ziņā mūsu firmas dokumentos viņa vārds nefigurē," laikrakstam klāsta Aivars Sjademe.

"Kas attiecas uz manu brāli, tad es nekā slikta neredzu sadarbībā ar viņu kā juristu," klāsta "Veriko" valdes loceklis par uzņēmumu tiesā pārstāvējušo advokātu Raivo Sjademi. "Latvijas Administratoru administrācija Raivo Sjademi ir ievēlējusi par 2011.gada administratoru. Tas nozīmē, ka viņa profesionālā prasme ir augstu novērtēta arī starp kolēģiem, un kādēļ lai es viņu neizraudzītos par advokātu sabiedrībai, kuras valdes loceklis es esmu. Brālis labi pārzina biznesu un sniedz man noderīgus padomus. Es te neredzu iemeslu mūsu nosaukšanai par izkārtnēm," sūkstās Valkas novada deputāts.

Aivars Sjademe laikrakstam arī klāsta, ka "Veriko" nodarbojas ar tirgus izzināšanu, sniedz juridiskas konsultācijas un iespēju robežās cenšas konsultēt citus uzņēmumus, kas grasās bankrotēt, par investīciju piesaisti. "SIA "Veriko" pastāvīgi ir minēts manās amatpersonas ienākumu deklarācijās, jo tas bija mans uzņēmums. Es to dibināju 2007. gadā. Tagad tas man vairs nepieder," sacīja Valkas domnieks.

Viņš arī skaidro, ka "airBaltic" maksātnespēju "Veriko" pieprasījis tādēļ, ka lidsabiedrība bijusi "Veriko" parādā. "Mūsu galvenais mērķis, kādēļ iegādājāmies lidsabiedrības obligācijas, bija panākt, lai "airBaltic" paliktu Latvijai. Lai to savās rokās nepārņemtu kāds viens politiskais spēks, kas to ar vieglu roku varētu izsaimniekot. Visa ažiotāža sākusies tādēļ, ka šīs obligācijas ar Krājbankas administratoru palīdzību neieguva "Vienotība" un ar šo partiju saistītas personas," skaidro "Veriko" valdes loceklis.

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" rīcībā esošais SIA "Veriko" piederošo "Norvik bankas" kontu izraksts par šī gada janvāri liecina: "Veriko", kam pieder arī 14,19 miljoni "airBaltic" konvertējamo obligāciju, 2.janvārī saņēma 74 000 eiro aizdevumu no "INPO 13" saskaņā ar pērnā gada 28.septembra aizdevuma līgumu. Tas līdzējis SIA "Veriko" tai pašā datumā samaksāt "Norvik bankai" iespaidīgus procentus – 313,3 tūkstošus eiro. Visticamāk, tie maksāti saskaņā ar finanšu instrumentu pirkuma līgumu par iepriekš BAS piederējušajām aviokompānijas konvertējamām obligācijām.

SIA "INPO 13" ir viens no daudzajiem "INPO" uzņēmumiem, kuru nosaukums tiek atšifrēts kā "investīciju portfelis" un pastarpināti pieder ekspolitiķa un par oligarhu dēvētā Šķēles ģimenes locekļiem. INPO uzņēmumi pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde" (PAP), kura valdes priekšsēdētājs ir ilgus gadus ar Šķēli saistītais Edgars Šķenderis (viņš ir arī "INPO 13" valdes loceklis), bet valdes locekles ir ekspolitiķa meitas Madara Šķēle un Anete Pētersone-Šķēle.

PAP īpašniece ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" (SPI), kuras valdes priekšsēdētājs un 10% īpašnieks ir Šķenderis. Šķēles meitām katrai pieder pa 25% SPI kapitāldaļu, bet viņa sievai Kristiānai Lībanei-Šķēlei – 30%. Atlikušie 10% SPI pieder ilggadējā Šķēles menedžera Harija Krongorna sievai Ivetai Smilgai-Krongornei.

Līdzīgi Sjademem tagad, arī PAP preses pārstāvis Juris Pētersons iepriekš portālam "Delfi" atteicās komentēt "INPO 13" aizdevumu "Veriko", klāstot, ka "vispārējās komunikācijas politikas ietvaros PAP nesniedz komentārus medijiem par ieguldījumiem, kuri atrodas izpētes un izvērtēšanas stadijā", bet "baumas un pieņēmumus PAP nekomentē un nekomentēs".

Ziņots arī, ka Rīgas apgabaltiesa februārī nolēma apmierināt Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora "KPMG Baltics" pieteikumu par prasības nodrošināšanu un komercķīlu reģistrā ierakstīja atzīmi par SIA "Veriko" piederošo 14 190 202 "airBaltic" emitēto konvertējamo obligāciju, kas glabājas "Norvik bankas" finanšu instrumentā, atsavināšanas un apgrūtināšanas aizliegumu. Konvertējamās obligācijas ļauj turētājam apmainīt tās pret noteiktu skaitu emitenta akciju, kas nozīmē, ka "Veriko" vai jebkurš cits šo obligāciju turētājs nākotnē varētu kļūt par "airBaltic" līdzīpašnieku.

"KPMG Baltics" prasība, kura pēc būtības vēl nav izskatīta, vērsta pret SIA "Veriko", BAS un "Norvik banku". Krājbankas administrators uzskata, ka BAS bija bankā ieķīlājis visu savu mantu, tomēr pērn oktobrī atklājies, ka BAS īpašumā bijuši 14,19 miljoni "airBaltic" emitēto konvertējamo obligāciju, kuras ieķīlātas "Norvik bankā", un ar pērnā gada 21.jūlija Finanšu instrumentu pirkuma līgumu nonākušas pie SIA "Veriko".

Aizdomas, ka patiesībā brāļi Sjademes ir tikai "Veriko" "izkārtne" un aiz viņiem slēpjas ietekmīgāki spēlētāji, publiski izskanējušas jau vairākkārt. Piemēram, par bijušā "airBaltic" līdzīpašnieka un prezidenta Bertolta Flika interesēm, kas maskētas aiz "Veriko", maksātnespējas ierosināšanas procesa laikā runāja "airBaltic" pārstāvji tiesā.

Arī laikrakstā "Dienas bizness" ziņots, ka tagadējo "Veriko" īpašnieci, Luksemburgas kompāniju "Aerienne Services Group S.A." pagājuša gada jūnijā dibinājis Fliks, kurš kompānijas īpašnieks bijis arī laikā, kad Flika tolaik vēl kontrolētā BAS īpašumā esošās "airBaltic" obligācijas nonākušas SIA "Veriko" – citas Flika netieši kontrolētas kompānijas īpašumā. Viņš pats vēlāk gan laikrakstam noliedza, ka būtu "Veriko" īpašnieks, sakot, ka "personiski kontakti man nekad nav bijuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!