Foto: DELFI
Pēc svētdien nepamatotu baumu izraisītās masveida naudas izņemšanas no "Swedbank" situācija normalizējusies, kopumā bankas klienti svētdien pēcpusdienā un pirmdien izņēmuši 35 miljonus latu. Bet otrdien klienti sāka iemaksāt naudu atpakaļ, un aptuveni 20% iemaksas bankomātu jau ir pilni vai gandrīz pilni, portālu "Delfi" informēja bankas pārstāve Kristīne Jakubovska.

Pēc "Swedbank jaunākajiem datiem skaidras naudas izmaksas no bankomātiem otrdien atkal bija ikdienas līmenī. Kopumā panikas dēļ klienti izņēma 35 miljonus latu, lielāko daļu - 24 miljonus latu - svētdien pēcpusdienā.

Šobrīd novērojams, ka nauda pakāpeniski atgriežas "Swedbank" klientu kontos. No 77 iemaksas bankomātiem otrdien pēcpusdienā aptuveni 10 līdz 20 jau bija pilni vai gandrīz pilni, jo klienti iemaksāja naudu atpakaļ savos kontos. Bankai vēl nav precīzāku aprēķinu, cik daudz naudas klienti iemaksāja atpakaļ kontos.

Vairāk nekā 95% "Swedbank" klientu baumas neietekmēja un viņi nereaģēja.  "Bankas stiprumu pierāda klientu uzticība, tāpēc vēlos pateikties vairāk nekā vienam miljonam "Swedbank" klientu Latvijā - kā privātpersonām tā uzņēmējiem - kuri šajās dienās nepakļāvās absurdajām baumām, saglabāja vēsu prātu un savu uzticību mums. Tas ir augstākais novērtējums, ko varam saņemt. Mūsu klientu naudas drošība ir un būs mūsu galvenā prioritāte," uzsver bankas valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Otrdien aptuveni 85% no 300 bankomātiem ir pieejama skaidra nauda. Līdz otrdienas beigām plānots uzpildīt visus bankomātus.  

Jau ziņots, ka svētdien pēcpusdienā izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vēlētos, lai likumsargi atrastu, kas bija pirmavots baumām, kas svētdien vakarā izraisīja "Swedbank" klientu paniku un garas rindas pie bankomātiem. FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir ierosinājusi kriminālprocesu, turklāt premjers Valdis Dombrovskis (V) norāda, ka baumas izplatītas apzināti.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām.  Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!